Van der Valk gaat nieuw hotel bouwen langs A27 bij Breda

Van der Valk gaat nieuw hotel bouwen langs A27 bij Breda
Impressie Van der Valk Exclusief-hotel Breda Breepark. © Van der Valk Exclusief/Rokade Projectontwikkeling

Breda krijgt een tweede Van der Valk. In de stad zit al Van der Valk Princeville, nu zijn ook plannen aangekondigd voor een Valk Exclusief langs de A27, bij evenementenlocatie Breepark. Het hotel moet 180 kamers krijgen. Wanneer de bouw start of wanneer het hotel open moet, is nog niet bekend.

Burgemeester en wethouders van Breda noemen de komst van een Valk Exclusief een ‘aanvulling op het nogal standaard aanbod in Breda. Toch heeft de stad met bijvoorbeeld Hotel Nassau, onderdeel van Autograph Collection van Marriott, een niet heel standaard hotel in het aanbod.

‘Vijf jaar geleden mocht het niet’

Ben Wohrmann, directeur van Van der Valk Hotel Princeville langs de A16 aan de andere kan van de stad, wist niet van de komst van een Van der Valk-hotel komt bij Breepark, zegt hij in BN De Stem. Maar het verbaast hem niet. ‘De familie Van der Valk is groot en iedereen heeft ambitie.’

Wel vindt hij het standpunt van de gemeente opvallend. Vijf jaar geleden liet het college hem weten dat op die plek bij Breepark geen ruimte was voor een hotel. ‘Als dat had gekund, was ik daar zelf gaan bouwen.’

Volgens onderzoek blijft de vraag naar hotelkamers in en rond Breda de komende tien jaar groeien, voor de gemeente reden nu wel vergunningen af te geven. ‘Van der Valk zet met dit exclusieve concept in op de vraag naar luxere en grotere kamers’, aldus de gemeente. ‘Hierin voorziet het huidige aanbod in Breda op deze schaal niet.’ En naast de komst van nieuwe hotels, verdwijnen ook kamers uit het aanbod. Zo viel in december het doek voor Amrâth Breda, al heeft de familie Van Eijl wel andere plannen met die locatie.

Het hotel op het Breepark wordt ontwikkeld door Rokade en wordt maximaal 15 meter hoog. In het oorspronkelijke plan was een toren van 60 meter hoog opgenomen, maar daar stak het college een stokje voor. In het nu voorliggende plan is het hotelgebouw meer in lijn met andere gebouwen op het Breepark.