Zes tips voor het kiezen van de juiste horeca koelkast

Zes tips voor het kiezen van de juiste horeca koelkast

Het aanschaffen van een horeca koelkast kan nog wel eens lastig zijn. Wat voor model of type past bij mijn behoefte? Waar moet ik op letten en wat zijn de verschillen?

Horeca-koelkast kiezen? Met de volgende tips helpen we je op weg:

Tip 1 - Basiseigenschappen van een horeca koelkast

Horeca koelkasten zijn er in 2 soorten: wit staal en RVS. Wit staal is goedkoper in aanschaf ten opzichte van RVS. Speelt beschikbare budget een grote rol, dan biedt dit uitkomst. Het voordeel van RVS is dat het duurzamer is omdat deze minder snel krassen, daarnaast zijn ze eenvoudiger om schoon te houden. Vooral wanneer de koelkast in het zicht van gasten staat, oogt RVS mooier.

Daarnaast is er een groot aanbod in zowel dichte deuren als glazen deuren. Glazen deuren worden veel gekozen als display-koelkast, vooral als dranken-koelkast voor stimulans van impulsaankopen. De gast kan immers zien wat er in de koelkast ligt. Ook in de keuken kan het handig zijn om in één oogopslag te kunnen zien wat er in de koelkast ligt zonder de deur te hoeven openen.

Het nadeel is wel dat een glazen deur vaak minder goed geïsoleerd is dan een dichte deur waardoor deze meer energie verbruikt.

Zowel de wit staal modellen als de RVS modellen zijn beschikbaar in enkeldeurs en dubbeldeurs modellen; met dichte of glazen deuren. Afhankelijk van de beschikbare ruimte en de benodigde capaciteit kan er gekozen worden voor 1 of 2 deuren.

Tip 2 - Afmetingen en inhoud

Een veel voorkomende inhoud voor horeca koelkasten is 400, 600 of 700 liter voor enkeldeurs modellen. De koelkasten met 2 deuren zitten vaak op 900, 1200 of 1400 liter.

De 400 liter horeca koelkast is een compacte koelkast die vaak gevuld is met rilsan draadroosters, dat zijn de witte roosters van kunststof. De maat van deze roosters is circa 50x40cm, dat biedt je een beeld wat je zou kunnen bewaren op zo een rooster.

Grotere koelkasten van 600 of 700 liter die hebben vaak een 2/1 gastronorm maat. Dit is 65x53cm. Wat handig is aan een gastronorm maat is dat je ook gastronorm bakken kunt opbergen in de koelkast in plaats van de roosters. Ideaal voor (RVS) gastronorm bakken met ingrediënten.

Tip 3 - Manier van koelen

De manier van koelen kan worden opgedeeld in drie mogelijkheden:

  • statisch
  • geventileerd
  • geforceerd

Een statische koelkast zie je voornamelijk bij huishoudelijke modellen. Deze koelen vanuit de wanden waarin de koelleidingen lopen.

Een statische koelkast heeft vaak een groentebak onderin omdat het hier kouder is dan boven; warme lucht stijgt op. Een nadeel van de statische koelkasten is dat deze intern temperatuurverschillen heeft, en hierdoor eigenlijk niet geschikt is voor professioneel gebruik in de horeca.

Geventileerde koelkasten zijn statisch gekoelde modellen waarbij er intern een ventilator draait. Deze ventilator zorgt voor een interne luchtverdeling van de kou waardoor er een gelijkmatiger temperatuur is binnen de koelkast. Daarnaast zorgt dit ook voor een luchtcirculatie waardoor product beter gekoeld blijven.

Een geforceerde koelkast is het meest geschikt voor professioneel gebruik”

Geforceerde koelkasten zijn modellen waarbij er een losse verdamper in de koelkast is verwerkt. Daar zitten de koelleidingen in verwerkt in plaats van in de zijwanden zoals bij een statische koelkast. Vanuit de zijwanden wordt de kou de koelkast in “geblazen”.

Dit is vergelijkbaar met de verse melkafdeling van een supermarkt, hier voel je dat kou tegen je hand wordt “geblazen” wanneer je een pak melk pakt.

Een geforceerde koelkast is het meest geschikt voor professioneel gebruik omdat deze het beste de koelkast op temperatuur houdt.

Tip 4 - Wat wil ik bewaren in de horeca koelkast?

Het is natuurlijk belangrijk om vooraf te inventariseren wat je wilt bewaren in de koelkast. Verschillende producten hebben namelijk verschillende voorgeschreven bewaartemperaturen. In het volgende tabel geven we een overzicht:

Wil je dus bijvoorbeeld verse vis bewaren, kies dan voor een speciale viskoelkast die goed kan koelen tot -2 graden. Kies niet voor een geventileerd model dat koelt van +2 tot +8 graden.

Kijk hoe een product reageert op luchtcirculatie”

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar hoe een product reageert op luchtcirculatie. Is deze bijvoorbeeld gevoelig voor uitdroging, dan kan het verstandig zijn om voor een geventileerde koelkast te kiezen in plaats van een geforceerde koelkast. Dit geldt bijvoorbeeld voor gebak en voor kaas.

Tot slot over het bewaren van producten in een koelkast: hoe vaak gaat de deur open? Is dit bijvoorbeeld 5 tot 10 keer per dag dan kun je spreken van een bewaarkast. Gaat deze continu open en dicht van 50 tot 100 keer per dag dan spreek je van een werkvoorraadkast. Kies in dit tweede geval voor een geforceerd model met goede temperatuurbehoud.

Tip 5 - Energieverbruik

Tegenwoordig is het voor fabrikanten verplicht om een energielabel mee te geven aan een koelkast. Dit varieert vaak van A tot E. Horeca-koelkasten worden een stuk intensiever gebruikt dan huishoudelijk modellen. Deze hebben dan ook vaak een B of C label ten opzichte van veel huishoudelijke modellen met een A+++ energielabel.

Zoals bij tip 3 toegelicht werkt een geforceerde koelkast dan ook heel anders dan een statische koelkast. Dit betekent dat de horeca-koelkasten veel meer energie verbruiken dan huishoudelijk modellen. Dit is dan ook zeker iets dat interessant is naar om te kijken in termen van energiekosten.

Een voorbeeldberekening:

In dit voorbeeld zijn er model- en merkonafhankelijk diverse modellen met elkaar vergeleken. Uiteraard zijn er bijvoorbeeld ook geforceerde koelkasten die 500KwH verbruiken of juist modellen die 1500KwH verbruiken. Dit laatste zijn vaak zwaardere modellen die snel koelen, ook bij een omgevingstemperatuur van 43 graden, en daarmee geschikt voor zeer intensief gebruik.

Een extra weetje: In de vergelijking is ook gekeken naar een gemiddelde dubbeldeurs vrieskast van 1400L, hierbij was het gemiddelde verbruik 4000KwH per jaar. Dit komt neer op 4000 x €0,21 = €840,- per jaar.

En dit is slechts 1 vrieskast; slim investeren en energiezuinig omgaan met uw apparatuur kan dus flinke besparingen opleveren op jaarbasis!

Tip 6 - Bonus tip: gebruik, schoonmaak en onderhoud

Plaats uw horeca koelkast niet naast een warmtebron. In de keuken is dit bijvoorbeeld een fornuis, oven of friteuse. Als de directe omgevingstemperatuur hoger is, dan kan de koelkast minder goed zijn warmte kwijt, waardoor deze harder moet werken om te koelen,met als gevolg ook hogere energiekosten.

Reinig de condensor maandelijks. De condensor geeft warmte en af tijdens de werking ervan zie je vaak dat er vuil of stof terecht komt in de vinnen van de condensor. Dit zorgt ervoor dat de warmte afdracht wordt geblokkeerd. Het gevolg hiervan is hogere energiekosten en bij oververhitting kan dit zelfs leiden tot een storing waardoor de koelkast niet meer koelt.

Reinig de deurrubbers regelmatig en vervang deze indien versleten. Op het moment dat rubbers niet goed aansluiten op de koelkast krijg je kieren waar koude binnenlucht met warme lucht uit de omgeving samenkomt, met als gevolg condens of aanvriezing. Daarnaast ook hogere energiekosten omdat kou ontsnapt.

Meer weten of een horeca-koelkast aanschaffen?

Kijk eens bij de categorie horeca-koelkast van HorecaRama. Hier vind je een groot assortiment aan diverse modellen. Voor persoonlijk advies kun je altijd contact opnemen met een van product-specialisten bij HorecaRama. Telefonisch, per mail, of kom langs in de showroom te Rotterdam! Voor speciale Misset Horeca-korting kijk hier... 

Dit artikel is gesponsord door HorecaRama.