blog

Horeca aan de gang met foodwellness én mental wellness

Restaurant 583

We zouden nog maar twee keer per week vlees moeten eten. Dat is het advies van de samenstellers van het onlangs afgesloten klimaatakkoord. Het zou onze bijdrage aan het wereldwijde broeikaseffect moeten zijn.

Horeca aan de gang met foodwellness én mental wellness

Weer een andere commissie, de zogeheten Eat-commissie, pleit voor een gezond en duurzaam eetpatroon dat grotendeels bestaat uit groenten, fruit en peulvruchten, een beperkte hoeveelheid kip en vis, en weinig of geen rood vlees. Dat eetpatroon is nodig om mensheid en milieu de komende jaren duurzaam te laten voortbestaan, zegt een groep wetenschappers die drie jaar onderzoek deed.

Afgelopen maand verschenen aan de lopende band dit soort berichten over voeding. Ook op de Horecava stond veel in het teken van vegan, van bitterbal tot ijs en van geroosterde bloemkolen uit Tel Aviv tot vegan burgers met paddenstoelen. Langzaam sijpelt de ontwikkeling van het plantaardig eten Nederland in. Het wordt steeds normaler om een dagje vlees eten over te slaan. Ook de horeca is zich hier meer van bewust, speelt beter in op deze ontwikkeling en heeft aandacht voor foodwellness.

Naast belangstelling voor gezonde voeding is er meer oog voor de mentale gezondheid van horecaprofessionals. Door het tekort aan horecapersoneel en de toegenomen stress is er ook meer aandacht voor de werkplek én het welzijn van de brigade en de ondernemer. 34 procent van het langdurig verzuim is stressgerelateerd; de werkplek en het welzijn van de brigade zijn dus zeer belangrijk.

Samen sporten, kickboks-clinics, mediteren, veel ondernemers bieden hun medewerkers mogelijkheden om te ontstressen. Vanaf volgende maand kunnen hardwerkende professionals ook worden ontzorgd in Foodyard Foodwellness in Amsterdam. Mindfullness, meditatie en een training neurolinguïstisch programmeren moeten zorgen voor een gezonde balans en een goede mentale gezondheid. 

Marjon Prummel, hoofdredacteur Misset Horeca

Reageer op dit artikel