nieuws

Stagebedrijf start koksopleiding in Oost-Europa

Restaurant

HRC International, een internationaal opererend Maastrichts bedrijf gespecialiseerd in horecastages, gaat een koksopleiding starten in Bulgarije. Het is de eerste culinaire academie van Oost Europa, waarbij ook oud-directeur Cees van der Klip van de hotelschool in Maastricht een belangrijke rol speelt.

Stagebedrijf start koksopleiding in Oost-Europa

De HRC Culinary Academy komt te staan in Dobrich, dicht bij de populaire toeristische kuststrook langs de Zwarte Zee. Het gaat om een tweejarig Engelstalig programma met als doel de krapte op de internationale banenmarkt voor opgeleide koks aan te pakken.

In februari 2008 moeten de deuren van de koksopleiding open gaan. Jonge kandidaten krijgen in de maanden voor de start van de cursus een spoedcursus Engels. De HRC Culinary Academy mikt op deelnemers hoofdzakelijk uit Bulgarije, Roemenië en Turkije.

Het lesprogramma wordt samengesteld door onderwijsexperts, internationale chefs en De Brusselse Hotelschool Ter Duinen. Cees van der Klip, oud-directeur van de hotelschool in Maastricht, is bij de opleiding betrokken om zijn rijke kennis van horecaopleidingen in Nederland en buitenland te benutten.

De HRC Culinary Academy wil twee keer per jaar een instroom van dertig à veertig leerlingen verwerken. Tijdens de tweejarige opleiding lopen ze stage in voornamelijk Groot-Brittannië. Na de opleiding krijgen de deelnemers een baangarantie bij hotelketen in de Verenigde Staten.

‘In theorie kunnen de nieuwe koks ook in Nederlandse hotels belanden. We staan dan ook altijd open voor internationaal georiënteerde hotels in ons land. Het moeten dan wel bedrijven zijn waar Engels wordt gesproken in de keuken’, zo laat general manager Marc Croymans van HRC International weten. Croymans meldt verder dat er plannen zijn voor meer soortgelijke opleidingen. Gedacht wordt Brazilië.

Reageer op dit artikel