nieuws

Restaurants koken kant-en-klare kerstdiners voor thuis

Restaurant

Steeds meer restaurants en winkelketens bieden hun gast een nieuw concept: een kerstdiner voor thuis. De gast hoeft het thuis alleen nog op te warmen. Zowel toprestaurants als de Echoput en ketens als LaPlace, Hema en de Bijenkorf springen in op deze markt.

Restaurants koken kant-en-klare kerstdiners voor thuis

Volgens Gijsbert Bianchi van KHN is deze ontwikkeling door de recessie in een stroomversnelling gekomen. ‘Voor ondernemers is dit een kans op extra omzet. En het is ook logisch: wij kopen toch al in, en hebben de vakmensen in huis’, zo zegt hij in BN de Stem.

Volgens Bianchi bieden zowel middenklasse restaurants als toprestaurants zo’n menu aan. Voordelig is het voor zowel de consument als de kok. ‘Per saldo is het niet eens zo veel duurder dan wanneer je zelf boodschappen moet doen voor de feestdagen’.

Ook ketens als V&D met La Place, en de Bijenkorf zijn begonnen met de verkoop van diners. De Bijenkorf ging daarvoor in zee met cateraar Maison van den Boer. Afhalen van het diner kan op acht plaatsen in het land, zoals in voetbalstadions.

La Place is al acht jaar bezig met de verkoop van kerstmaaltijden. Die worden de dag voor kerst afgehaald. ‘Vorig jaar hebben we 80.000 couverts verkocht met kerst’, zegt een woordvoerder.

Voor gezinnen is deze vorm van een kerstmaaltijd een stuk goedkoper dan een restaurantbezoek, al was het alleen maar om de drankjes die ze niet meer hoeven te betalen.

Toch vallen de kerstreserveringen voor dit jaar niet tegen. ‘Dit jaar zijn de boekingen tot nu toe prima’, zegt een woordvoerder van KHN.

Reageer op dit artikel