nieuws

2011 wordt slecht wijnjaar voor Nederland

Restaurant

Nederland gaat een moeilijk wijnjaar tegemoet, dat meldt het Wijngaardeniersgilde. Het late begin van de zomer en de overvloedige regenval, spelen de druiventelers parten.

2011 wordt slecht wijnjaar voor Nederland

‘Er zit al rot in de vroege rassen’, zegt bestuurslid Theo Mellenbergh van het Wijngaardeniersgilde in de Telegraaf. Voor de Nederlandse wijnboeren die druivenrassen zoals ‘Solaris’ telen, betekent dat een stop.

Duur

Goedkoop was de Nederlandse wijn al niet. Gemiddeld komt de prijs uit op 8 tot 12 euro per fles, terwijl de consument in de supermarkt meestal slechts 3 euro betaalt voor een buitenlandse wijn. De Nederlandse wijnen zijn dan ook amper te vinden in horeca, slijterijen en supermarkt.

De kleinschalige teelt, de dure grond en hoge arbeidskosten maken Nederlandse wijn relatief duur.

Kwaliteit

De Nederlandse wijnen bleken wel goed te smaken. Tijdens de Nederlandse wijnkeuring van afgelopen zondagbleken vier wijnen goed voor een gouden medaille. Al eerder deze maand zei Jancis Robinson, Master of Wine, de Nederlandse wijnen verrassend goed te vinden.

Volgens Mellenberg zijn er in Nederland 170 commerciële wijnboeren met een bedrijf van enige omvang. Het CBS houdt het op 87.

Wijnfeesten

Vrijdag beginnen de eerste wijnfeesten in de heuvels van Groesbeek. Vorig jaar was dit evenement goed voor 20.000 bezoekers.

Reageer op dit artikel