nieuws

‘Allochtonen pinnen liever niet

Restaurant

Horecaondernemers met veel allochtone gasten, moeten rekening houden met voldoende wisselgeld. Contant betalen is onder allochtonen namelijk veel populairder dan pinnen. Slechts 16 procent van hen geeft aan ‘plastic’ te prefereren boven ‘papier’, stelt exploitant Currence van betaalmiddelen waaronder PIN dinsdag na onderzoek.

‘Allochtonen pinnen liever niet

In opdracht van de exploitant ondervroeg onderzoeksbureau Motivaction 1200 autochtone en 600 allochtone Nederlanders over hun betaalgedrag. Autochtone Nederlanders vinden betalen met de pinpas wel prettiger: ruim 60 procent van de ondervraagden geeft aan boodschappen liever te pinnen.

Oudere allochtonen geven aan dat ze liever contant betalen wegens de taalbarrière. Jongere allochtonen, die daar minder moeite mee hebben, betalen vaker met hun pasje. Autochtonen en allochtonen zijn het erover eens dat winkelen een vorm van ontspanning is.

Ook geven beide groepen aan gemakkelijk geld uit te geven en impulsaankopen te doen. Voor allochtonen zijn dat redenen om contant te betalen, terwijl autochtonen daarom juist eerder naar de pinpas grijpen.

Volgens Currence doen ondernemers niet genoeg om het pinnen te stimuleren. Vaak staat de pinautomaat uit het zicht of op een onhandige plaats. Dat klanten vaak moeten bijbetalen wanneer ze voor een klein bedrag willen pinnen, werkt ook als een belemmering.

Reageer op dit artikel