nieuws

Betere asperges door computersoftware

Restaurant

De Wageningen Universiteit werkt aan een computerprogramma dat de Nederlandse aspergetelers advies geeft over de oogst van asperges. De software moet ervoor zorgen dat de telers elk jaar vitale asperges uit de grond halen.

Betere asperges door computersoftware

Dat meldt de universiteit. Het begin van de aspergeoogst is belangrijk, maar op tijd stoppen met oogsten is minsten zo belangrijk, stellen onderzoekers.

Aspergeplanten die tegen het einde van de oogsttijd nog voldoende suikers in de wortels hebben, zullen de oogst goed overleven en het volgende seizoen weer een goede opbrengst geven. Maar als er te lang asperges gestoken worden, raken de suikers op, waardoor de volgende oogst kan tegenvallen.

De software moet telers van het witte goud precies vertellen op welk moment ze moeten stoppen met oogsten. De telers meten gedurende de oogst het suikergehalte van de wortels.

Het computerprogramma geeft op basis van de metingen een advies over het moment waarop het beste gestopt kan worden met het steken van de asperges. Het programma Aspire wordt dit jaar bij tien aspergetelers getest.

Reageer op dit artikel