nieuws

Brussel wil ‘chloorkip’ toestaan

Restaurant

De Europese Comissie wil onder strenge voorwaarden de zogenoemde chloorkip uit de Verenigde Staten toelaten op de Europese markt. Dat meldde een woordvoerder van het dagelijks EU-bestuur woensdag.

Brussel wil ‘chloorkip’ toestaan

Er is veel verzet van lidstaten, consumenten en boeren tegen het vlees dat tegen salmonella is gedesinfecteerd met chloor.

De Commissie stelt voor de Amerikaanse kip voor twee jaar toe te staan, op voorwaarde dat duidelijk op het etiket staat vermeld dat het is gedesinfecteerd met chloor.

Ondertussen wil ‘Brussel’ meer onderzoek doen naar de gezondheidsrisico’s. Om schade aan het milieu te voorkomen moet het afvalwater van de chloordesinfectie behandeld worden als industrieafval.

De regels voor de Europese boeren zijn veel strenger, maar als het voorstel erdoor komt, mogen ook zij hun kippenvlees met chloor ontsmetten, mits alle voorwaarden in acht worden genomen.

De milieucommissie in het Europees Parlement heeft meteen fel gereageerd op het commissievoorstel en noemt chloorkippen onacceptabel in de EU. De Europese consumentenbond BEUC meldde dinsdag dat Amerikaans kippenvlees geregeld bacteriën als salmonella bevat.

Ook Frankrijk is groot tegenstander van de chloorkip. De Nederlandse minister Gerda Verburg (Landbouw) wilde eerder nog geen uitspraken doen over de controversiële desinfectiemethode, maar onderzoeken naar gezondheidsrisico’s afwachten.

De Europese Commissie ziet geen kwaad in desinfectie van vlees met chloor. ‘Door duidelijke labeling verplicht te stellen, kan de consument zelf de keuze maken welk vlees hij wil kopen’, aldus een woordvoerder.

Sinds 1997 bestaat er op de Europese markt een verbod op gevogelte van buiten de Europese Unie. De Commissie wil het verbod opheffen, voornamelijk om de handelsbetrekkingen met de Verenigde Staten te verbeteren.

De NOP, de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders, is ook niet blij met dit plan. ‘In Nederland en de rest van Europa pakken we de zaken heel anders aan dan in Amerika. Wij hebben vanalles geprobeerd om dit tegen te houden. Als beide producten op de markt komen, zal het onderscheid in praktijk toch moeilijk te maken zijn’, denkt Jan Wolleswinkel voorzitter NOP.

Reageer op dit artikel