nieuws

Collega’s serveren lunch voor jubilaris Alain Alders

Restaurant

Zes collega-chefs hebben maandag 23 april een verrassingslunch geserveerd voor Alain Alders. Het was een cadeau voor de sterchef, die vijftien jaar in dienst is van Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort en tien jaar aan het roer staat van bijbehorend restaurant De Vrienden van Jacob.

Collega’s serveren lunch voor jubilaris Alain Alders

Alain Alders stond in april 2002 aan de wieg van De Vrienden van Jacob, samen met toenmalig general manager Sjoert Klein Schiphorst. Vijf jaar eerder kwam hij in mei in dienst bij het landhuis, dat eigendom is van ABN-Amro.

Om beide jubilea en zijn verjaardag (woensdag 25 april) te vieren, had de huidige general manager Bernard Lensink van Duin & Kruidberg in Santpoort chefs benaderd voor een verrassingslunch en een datum gekozen die in het midden lag van de drie gebeurtenissen.

Jeroen Robberegt (Karel V, Utrecht), Roger Rassin (La Rive, Amsterdam), Timo Munts (Merlet, Schoorl), Dennis Kuipers (Vinkeles, Amsterdam), Cees Helder en Hidde de Brabander (Dreams of Magnolia, Den Haag) verzorgden allen één gang. Helder, Nederlands eerste driesterrenkok, deed dat samen met zijn oud-leerling Lars de Bois, tegenwoordig de rechterhand van Alain Alders.

Op uitnodiging van het landgoed waren familie, oud-collega’s, gastchefs, vrienden, samenwerkingsverbanden en bestuurders (waaronder leden van de Raad van Bestuur van ABN-Amro) aanwezig.

Alders, verzamelaar van goede kookboeken, kreeg het kookboek van chef Sven Elfverfeld van restaurant Aqua van het Ritz-Carlton in Wolfsburg, inclusief diner en verblijf. Daarnaast konden de gasten een donatie doen voor CliniClowns en dat leverde tot maandagmiddag al 2000 euro op.

‘Dit was de tweede keer dat ik in het restaurant heb gegeten’, reageerde een verraste Alders. ‘Ik wilde om acht uur beginnen, maar moest eerder met Bernard Lensink mee. Met Lars wilde ik de mise-en-place doen voor de receptie die aan het eind van de middag was. Om twaalf uur zouden we terug zijn, dus dat was voor mij acceptabel.’

‘Alain is De Vrienden van Jacob’, vertelde general manager Bernard Lensink. ‘Iemand die verder denkt dan het restaurant en voor mij een heerlijke sparring partner is.’ Lensinks voorganger Sjoert Klein Schiphorst refereerde aan de sollicitatie die hij vijftien jaar geleden had met Alders. ‘Alain kwam schuchter binnen, waarschijnlijk vanwege het prachtige gebouw van ABN waar de sollicitatie plaatsvond, en ontdooide helemaal toen zijn passie om de hoek kwam.’

Reageer op dit artikel