nieuws

De Echoput open na ontroerende week

Restaurant

Op de plek waar koningin Wilhelmina en haar familie menige voetstap hebben liggen, ging zondag de deuren open van hotel/restaurant De Echoput bij Apeldoorn. Een van de oudste culinaire bolwerken van Nederland is dan na een sluiting van twee jaar terug op de kaart. Met een hotel erbij. Eigenaar Peter Klosse spreekt over een ontroerende week.

De Echoput open na ontroerende week

Pech en vertraging achtervolgden eigenaar Peter Klosse, professor in de smaak, directeur van de Academie voor Gastronomie en zoon van Jaap Klosse, een van de boegbeelden in de horecawereld in de vorige eeuw.

Architectonisch hoogstandje

‘Het is zo’n ontroerende week’, zegt Klosse. ,,Mijn vader en ik lopen hier rond en kunnen niet geloven dat onze droom realiteit is geworden.” Die ‘droom’ zou eind vorig jaar al open moeten gaan, maar een gesprongen waterleiding zorgde voor 50.000 liter water in het nieuwe pand.

De Echoput, dat midden in de Kroondomeinen ligt waardoor de familie Klosse van oudsher goede relaties heeft met het koninklijk huis, is in de nieuwe vorm een architectonisch hoogstandje geworden op basis van het gedachtegoed van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright.

Smaakkarakter

John Beeren, eigenaar van tweesterrenrestaurant De Bokkedoorns: ‘De nieuwe Echoput heeft mondiale uitstraling en kan zich meten met de Europese top.’ Dat is ook de bedoeling van Peter Klosse, die voor de sluiting van het legendarische restaurant een Michelinster had. ‘We beginnen op nul maar hopen snel tot de top van Nederland te gaan behoren.’

Het hotel telt in elk geval wel al vijf sterren. Theus de Kok, de chef-kok die 33 jaar de scepter zwaaide in de keuken is nu aangesteld als gildemeester. Klassieke gerechten uit de tijd van Jaap Klosse zoals Champignons Dordogne komen in een eigentijdse en lichtere variant terug op de kaart. Klosse: ‘Dit gerecht heeft zoveel smaakkarakter dat het alle tijden doorstaat.’

Verwachten ze nog bezoek van het Koninklijk huis aan de nieuwe enclave? ‘Daarover zullen we niets zeggen, maar prinses Margriet en Pieter wonen vlak in de buurt’, aldus Klosse.

Zie ook:

Echoput open met Pasen