nieuws

‘Etikettering wijnen met sulfiet kan beter

Restaurant

8 procent van de wijnen maakt op het etiket geen melding van sulfiet, wanneer deze stof zich in de wijn bevindt. Daarnaast wordt in 27 procent van de onderzochte wijnen sulfiet wel vermeld, maar niet in het Nederlands.

‘Etikettering wijnen met sulfiet kan beter

Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) op basis van eigen onderzoek. Fabrikanten die sulfiet gebruiken zijn verplicht dit te melden op het etiket van de fles.

De VWA heeft ook onderzoek gedaan naar de hoeveelheid sulfiet, histamine en sorbinezuur in de bemonsterde wijnen. In vrijwel alle wijnen komt sulfiet voor. De aangetroffen hoeveelheid blijft binnen de maximaal vastgestelde wettelijke gehaltes.

Sulfiet heeft een conserverende werking. Bij consumptie van wijn kan sulfiet bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken. De fabrikant is daarom wettelijk verplicht om, bij wijnen waar meer dan 10 mg sulfiet in zit, de allergeenvermelding ‘bevat sulfiet’ op het etiket te plaatsen.

De komende jaren zal de VWA met name op etikettering van sulfiet blijven toezien.

Reageer op dit artikel