Het blad signaleert tien trends in de food en gastronomie. Niet alle trends zijn van toepassing van de Nederlandse horecaondernemer. Daarom een greep uit de trends van Time, die wellicht ook voor de Nederlandse ondernemer interessant kunnen zijn.
Terug naar de natuur
De eerste trend die het magazine signaleert is ‘terug naar de natuur’. Daar vallen volgens de schrijvers onder de trend naar het koken met seizoensproducten, of het meer gebruiken van producten uit de regio en eigen tuin. Sommige chefs gaan ver; die gebruiken hun dak als tuin en laten daar hun eigen groenten groeien.
Één chef ging wel heel ver om de connectie met de natuur te herstellen. Chef-kok Michael Mina liet zeewater naar Las Vegas vliegen, om zijn vis in te villen.
Regio, regio, regio…
De regio staat weer centraal. Hoewel we niet altijd alle producten binnen dertig kilometer van onze woonplaats kunnen halen, zijn we ons wel bewust van de afkomst van een product.
Ook chefs zijn hiermee bezig.
De boer op
Time signaleert ook een duidelijk Amerikaanse trend. Het ‘zuidelijke eten’, met flink veel varkensvlees en spek. Volgens Time is dit Zuidelijke eten, waar varkensvlees een centrale plaats inneemt, één van de meest creatieve krachten in de Amerikaanse gastronomie. Ze noemen Sean Brock met zijn restaurant ‘Husk’ een goed voorbeeld van de trend. Hij zou het volgende ‘geweldige Amerikaanse’ chef zijn.
Calorieënbom
De fastfoodindustrie weet ook zijn stempel te drukken op de foodwereld. Ondanks de gezondheidstrends, blijven de burgers groter en zwaarder worden. Tegenwoordig zijn er al
Pop-up restaurants
Het is een trend in opmars, die nog veel verder uitgebouwd gaat worden, waarschuwt Time magazine. De pop-up restaurants. Ook wij schreven er al eerder over. Het is een restaurant dat een paar weken bestaat, veel aandacht krijgt via social media en na een paar weken weer stopt. Positief voor chefs is dat ze geen schulden maken, omdat ze geen pand kopen, maar wel
heel veel aandacht krijgen vanwege het trendy karakter.
Iedereen publiceert
Belangrijke ontwikkelingen in medialand, zoals de komst van blogs, hebben ook de culinaire wereld veranderd. Twitter, Facebook en Foursquare maken het één brok van opinie, nieuws, waardering of afkeur. Duizenden mensen kijken toe, vinden iets van wat je doet en binden zich op een heel nieuwe manier aan je. Ook recensiesites als IENS doen hier aan mee. De horecaondernemer van vandaag moet zijn weg hierin kunnen vinden om zijn visie optimaal uit te kunnen dragen.
Koffie – en het liefst fairtrade
Volgens Time komt er een ‘golf’ aan van koffie outlets die fair trade, liefst regionale koffiebonen gebruiken. Er moet veel transparantie zijn; gasten moeten direct weten waar de koffie vandaan komt. In Amerika is er zelfs een koffieleverancier die op de zak uitlegt waar de plantage ligt en op welke hoogte .
Koffie is hip. Geen wonder dat ook in Nederland het woord