nieuws

Grote kans dat Nederland finale haalt

Restaurant

De Nederlandse deelnemer aan de Bocuse D’Or Europe 2010, Marco Poldervaart, gaat zich zeker plaatsen voor de mondiale finale in 2011. Wellicht zit er een top vijf-notering in, zo voorziet wedstrijdkok Wim Klerks.

Grote kans dat Nederland finale haalt

Klerks (foto) was de kandidaat voor Nederland in de editie van de kookwedstrijd in 2008/2009. Hij kookt bij Les Jumeaux in Bennebroek. ,Ik denk dat Marco zich zeker plaatst voor Lyon. En als hij extra goed zijn best doet, kan hij bij de top vijf eindigen.’ Klerks doet zijn voorspellingen op basis van de jarenlange wedstrijdervaring bij het Nationale Team van Poldervaart. Verder prijst hij zijn kijk op presentatie. ,Marco heeft gevoel voor styling en kleur.’

Net als Leendert Klaassens, de coach van Poldervaart, heeft Klerks een goed gevoel over zijn ‘opvolger’. ,Het is een voordeel dat hij meedoet: hij weet precies wat hem te wachten staat.’ Poldervaart was de coach van Klerks bij de Europese voorronde in Stavanger 2008 en de mondiale finale 2009 in Lyon. Het was toen de eerste keer dat er een Europese voorronde was.Nederland deed na tien jaar afwezigheid weer mee. ,Voor mij was het toen een sprong in het diepe’, vindt Klerks.

Siliconen

De verrichtingen van Poldervaart op 8 juni in Genève volgt Klerks vanuit Nederland. ,Ik heb regelmatig contact met Marco en weet wat hij gaat maken.’ Bij de vleesschotel heeft hij een idee aan gedragen. ,In plaats van echte mergpijpjes heb ik voorgesteld om eetbare te maken van siliconen. Ik heb vijf kilo siliconen naar Harlingen gestuurd.’

De deelname aan Bocuse D’Or was voor Klerks ‘een aparte ervaring’ op het wedstrijdtoneel. Hij eindigde in Lyon als dertiende. Daarna bleef hij succesvol in wedstrijdkoken. In 2009 in Budapest wist hij de halve finale van de Global Chefs Challenge te winnen. Op de Horecava 2010 sleepte hij de Gouden Koksmuts in de wacht. Ook werd hij tweede op de Global Chefs Challenge in Chili.

Reageer op dit artikel