nieuws

Kooistra verkoopt vanwege publiciteit

Restaurant

Horecaondernemer Sjoerd Kooistra heeft Bodega Keyzer naast het Concertgebouw in Amsterdam van de hand gedaan. Het restaurant had volgens hem te lijden onder alle negatieve publiciteit, nadat de gemeente Amsterdam de handel en wandel van de ondernemer onder de loep had genomen.

Kooistra verkoopt vanwege publiciteit

‘Het personeel van Bodega Keyzer werd er steeds mee geconfronteerd dat mijn naam eraan verbonden was’, zei hij vrijdag. De koper wil volgens hem niet bekend worden.

In februari liet Kooistra weten de Oesterbar aan het Amsterdamse Leidseplein te hebben verkocht. Ook het personeel van de Oesterbar had veel last van negatieve publiciteit, nadat het visrestaurant in 2004 onder Kooistra failliet was gegaan. Korte tijd later ging het restaurant weer open. ‘Ik heb een halfjaar geleden al de beslissing genomen beide zaken te verkopen’, aldus de horecamagnaat.

De Oesterbar was niet de eerste horecagelegenheid van de ondernemer die bankroet ging. Kooistra werd ervan beschuldigd dat hij zaken moedwillig op de fles liet gaan. Het personeel van de Oesterbar deed zelfs aangifte tegen de horecatycoon, maar justitie besloot vorig jaar hem niet strafrechtelijk te vervolgen wegens gebrek aan bewijs.

De gemeente Amsterdam vertrouwde de kwestie evenmin en stelde een onderzoek in. Ze ontdekte inderdaad een patroon in de wijze waarop Kooistra’s bedrijven failliet gingen. Hij moest daarop beloven openheid van zaken te geven en zijn bedrijfsvoering aan te passen. In november toonde Kooistra aan dat hij zijn zaakjes in orde heeft, liet de gemeente destijds weten.

De horecaondernemer heeft nu ongeveer tachtig zaken in Nederland, waarvan vijftien cafés en restaurants in Amsterdam. Het personeel van de andere zaken heeft volgens hem geen last van negatieve publiciteit. Kooistra zegt op dit moment nog niet te weten of hij zijn imperium in de hoofdstad gaat uitbreiden.

Reageer op dit artikel