nieuws

Minister Plasterk opent Culibus van JRE

Restaurant

Minister Plasterk zal de Culibus, de kookbus die langs onder meer kinderziekenhuizen en achterstandswijken gaat rijden, officieel in gebruik nemen. Dat gebeurt op 1 november in Den Haag. De bus is een initiatief van restaurantvereniging Jeunes Restaurateurs D’Europe (JRE).

Minister Plasterk opent Culibus van JRE

JRE-voorzitter Patrick van Zuiden zegt dat er momenteel nog veel moet gebeuren om de bus gereed te krijgen, maar dat de doopdatum van 1 november heilig is. De officiële doop wordt verricht door ministers Plasterk van Onderwijs. De doop wordt magisch begeleid door illusionist Hans Klok.

Van Zuiden spreekt van een waanzinnig project. ‘Het wordt breed maatschappelijk gedragen door diverse instanties en organisaties. Zo gaan leerlingen van het ROC Mondriaan straks met de bus de zogeheten prachtwijken in om jongeren te stimuleren en motiveren te kiezen voor een horecaopleiding’.

Kinderziekenhuizen

Maar ook op kleinere schaal is er veel belangstelling voor de Culibus. ‘Ik kreeg een mail van een mevrouw uit Houston, Texas. Ze had gegeten bij ons lid restaurant Apicius en was daar enthousiast geraakt door het verhaal over de bus. Per mail liet ze weten ons acht jaar te steunen en 2.000 euro over te maken. Toen ik haar terugmailde, schreef ze “doe maar tien jaar voor 2.500 euro”. Echt heel bijzonder’.

De Culibus rijdt acht tot tien maal per jaar gratis uit richting kinderziekenhuizen, opvangcentra voor gehandicapten en achterstandswijken. Doel is om jongeren te vermaken en te informeren over goede voeding en het horecavak. Met de bus is een investering van 700.000 euro gemoeid.

HotelloTOP

Van Zuiden: ‘Om de bus een beetje eigen te worden, hebben we de Johan Cruyff Foundation geadopteerd. Dit betekent dat we met de bus aanwezig zijn bij de opening van nieuwe voetbalveldjes in woonwijken’.

Ieder JRE-lid wordt verplicht om minimaal dertig uur per jaar gratis mee te werken aan de Culibus. ‘Dit is statutair vastgelegd. Op deze manier kunnen we de Culibus goed profileren. Daarnaast levert ieder restaurants vrienden van de Culibus aan, die op hun beurt weer geld doneren’.

Als nieuwtje meldt Van Zuiden dat deze week bekend is geworden dat HotelloTOP komend jaar een deel van de opbrengsten van hun We Care Foundation doneert aan de Culibus. Naast ideële doelen zal de Culibus ook commercieel worden verhuurd. De huurder is daarbij verplicht om de catering bij de Culibus af te nemen en de huur te doneren aan onze stichting.

Reageer op dit artikel