Nederlands beste vrouwelijke chef onbekend in eigen land

Nederlands beste vrouwelijke chef onbekend in eigen land

Niet te vinden in de Rode Gids van Michelin, niet opgenomen in de lijst van Lekker, geen punten van GaultMillau. Toch staat chef-kok Margot Janse met Le Quartier Français al jaren in de top-50 van beste restaurants ter wereld.

Janse (37) staat al ruim twaalf jaar aan de kachel van Le Quartier Français, dat in Franschhoek, Zuid Afrika staat, waar bovengenoemde gidsen uiteraard helemaal niet uitkomen. Niet dat ze niet goed genoeg zou zijn, want de afgelopen zes jaar stond ze wel maar liefst vier maal in de lijst van de vijftig beste restaurants ter wereld. Oud Sluis staat daar pas twee jaar in.

De lijst van de 50 beste eetgelegenheden in de wereld wordt sinds 2002 elk jaar samengesteld door het Engelse blad Restaurant Magazine. Vóór Oud Sluis was het de Amsterdamse Supperclub dat in 2002 als eerste Nederlandse restaurant in de lijst was opgenomen.

Bewonderenswaardig

De fameuze top-chef Albert Roux verweet de lijst tijdens de presentatie eerder dit jaar onevenwichtig te zijn, omdat zij wordt samengesteld op voordracht van ruim 600 culinair journalisten van uitsluitend westerse media.

Inderdaad zijn er veel Europese en Amerikaanse restaurants te vinden, en van de andere vier grote continenten, Azië, Zuid Amerika, Afrika en Oceanië, elk maar één. Daarom is de vermelding van Janse, dus als enig Afrikaans restaurant, extra bewonderenswaardig.

Onbekend

Hoewel ze wordt gelauwerd door Britse, Franse en Amerikaanse vakgenoten en journalisten, is Janse in ons land relatief onbekend. En daar is ze niet rouwig om, schrijft De Telegraaf. Ze vindt het heerlijk om eens in de zoveel tijd haar familie in het nuchtere Nederland te bezoeken. Geen sterallures of misplaatste arrogantie, die sommige chefs soms eigen worden, maar pure spontaniteit en vooral veel lachen, zo typeert De Telegraaf Janse.

Ze trok al jong naar Zuid Afrika, waar ze aan toneel en fotografie deed. Op haar 23e kwam Janse in Johannesburg met koken in aanraking. Ze is autodidact, maar viel ondanks het ontbreken van een opleiding op bij collega’s in Zuid Afrika. Twaalf jaar geleden werd ze gevraagd bij Le Quartier Français te komen koken, en een jaar later volgde ze de chef-kok op.

Of Janse volgend jaar nog bij de culinaire wereldelite behoort is de vraag, net als Oud Sluis zakte Le Quartier Français flink op de ranglijst. Met de 47 plek staat ze nog nèt in de top-50, twee plaatsen boven Bocuse, en twee plaatsen onder Oud Sluis.