nieuws

Nederlandse horeca betrekkelijk rustig onder ‘komkommer-kwestie

Restaurant

Sligro heeft maandag ‘wat minder komkommers en komkommer producten verkocht dan op een reguliere maandag.’ Een percentage aan de daling hangen, kan de groothandel echter nog niet. Diverse Duitse horecabedrijven hebben rauwkost al geschrapt van het menu. Dit gebeurt in Nederland niet massaal.

Nederlandse horeca betrekkelijk rustig onder ‘komkommer-kwestie

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft nog geen vragen binnengekregen van ondernemers over de EHEC-bacterie in komkommer. Deze zorgde in Duitsland al voor dertien dodelijke slachtoffers en honderden gevallen van ziekenhuisopname. De Duitse overheid vreest dat er nog meer doden zullen vallen.

‘Mocht we wel vragen binnenkrijgen dan adviseren wij de richtlijn die de Voedsel en Warenautoriteit hanteert: houdt je aan de bestaande hygiënecode en bestaande voedselveiligheidssystemen. Als er andere richtlijnen komen van de nVWA, zullen wij die natuurlijk ook zo snel mogelijk communiceren,’ aldus Joris Prinssen van KHN.

Sligro-woordvoerder Wilco Jansen weet te melden dat er diverse klanten van de groothandel zijn die overwegen te stoppen met rauwkost. ‘Die geluiden horen we wel. De berichtgeving over de hele EHEC-bacterie is zo tegenstrijdig. De consument neemt het zekere voor het onzekere en neemt geen komkommer meer. Daar speelt de horeca dan weer op in.’

Sligro heeft veel overleg met leverancier Smeding uit St. Annaparochie. ‘Feit is dat wij alleen zaken doen met Nederlandse telers. Dat laten we ook weten aan onze klanten.’ Sligro krijgt wel vragen binnen van klanten, zowel van de kleine bedrijven als van de grote ketens.

’Gerust eten’

Groothandel Rungis verwijst bij monde van Pieter Ruig door naar branche organisatie Frugi Venta. Deze laat op haar website weten dat de komkommers afkomstig van haar leden ‘gerust gegeten’ kunnen worden. ‘Voedselveiligheid en volksgezondheid hebben voor ons topprioriteit. Daarop is ons hele kwaliteitssysteem gebaseerd,’ aldus de branche organisatie.

Hanos

Ook Hanos meldt dat haar komkommers, tomaten en paprika’s afkomstig zijn van Nederlandse telers. ‘Bij de aankoop van uw verse producten bij Hanos hoeft u zich geen zorgen te maken over de EHEC-bacterie,’ zegt de groothandel.

Reageer op dit artikel