nieuws

Niets weggooien tijdens masterclass Alain Alders*

Restaurant

In de keuken van Alain Alders van De Vrienden van Jacob in Santpoort wordt zo min mogelijk weggegooid. ‘Om verspilling tegen te gaan en geld te besparen.’ Dinsdagmiddag gaf de sterkok een masterclass tijdens de Horecava met als thema ‘no waste’.

Niets weggooien tijdens masterclass Alain Alders*

Vier gasten mochten deelnemen aan de masterclass in het XpertPlaza in Amsterdam RAI. Uitgangspunt: alles wat je hebt, gebruiken in je gerecht. Basisingrediënt was de aardappel. Hij maakte daarvan een pomme souflé, gebruikte het ‘afval’ voor een puree en frituurde de schillen. ‘Het gerecht werd gepresenteerd op de schelp van de coquille, zodat we geen borden nodig hadden.’

‘Voedselverspilling – no waste – is absoluut een thema in onze keuken’, aldus Alders. ‘Om verspilling tegen te gaan en het personeel ervan bewust te maken. Waarom van frisé alleen het geel gebruiken? Dat betekent dat je driekwart weggooit.’

Thuis is hij er zelfs mee bezig. ‘We hebben een moestuin voor privégebruik en daarvan gooien we niets zomaar weg. Onze kinderen beheren hun eigen stukje, zodat ze er ook bij betrokken raken.’

> Bekijk hier een fotoreportage van de masterclass

Reageer op dit artikel