nieuws

Pierre Wind promotor klimaatvriendelijk koken

Restaurant

Het moet dé trend in koken worden, het klimaatvriendelijk bereiden van gerechten. Het Voedingscentrum is initiatiefnemer en heeft Pierre Wind gestrikt als promotor. De bekende kok had de primeur met een klimaatlunch.

Pierre Wind promotor klimaatvriendelijk koken

Om de klimaatinvloed van een warme maaltijd inzichtelijk te maken heeft het Voedingscentrum de Klimaatweegschaal ontwikkeld. Dat is een online rekenmodule. Daaruit blijkt onder meer dat rijst meer invloed heeft dan aardappelen. En dat koken zonder deksel 2 tot 3 keer zoveel energie kost als koken met een deksel op de pan.

Het Voedingscentrum strikte Pierre Wind als promotor van deze ‘nieuwe’ wijze van voedsel bereiden. En zoals veel andere dingen vindt Wind (ook) dat ‘kicken’, zo laat ie weten op de site van het Parool. De energieke kok bereidde maandag een klimaatvriendelijke lunch klaar. Met onder meer couscous, kip en een fruitshake.

Nu geldt (het gebruik van) vlees niet echt als klimaatvriendelijk. Maar Wind vindt het prettig dat er bij dit ‘kooksysteem’ ‘niet met het vingertje wordt gewezen’. Wind: ‘Je bent tegenwoordig bijna een milieuterrorist als je vlees eet. Het gaat er alleen om dat je je ervan bewust bent bij het koken. En áls je vlees eet, is kip veel beter dan rundvlees. Vleesvervangers zijn ook niet beter voor het klimaat dan kip. Zulke informatie zou ook heel goed op de menukaarten van restaurants kunnen staan.’

Reageer op dit artikel