nieuws

Reuzensprong De Leest in Lekker

Restaurant

Restaurant De Leest in Vaassen maakt in de nieuwe Lekker een onwaarschijnlijke sprong in de top van het klassement. Het restaurant van chef-kok Jacob-Jan Boerma stijgt met een reuzensprong van 23 naar plaats vier en mag de grote winnaar worden genoemd. Oud Sluis van Sergio Herman behoudt de eerste plaats.

Reuzensprong De Leest in Lekker

De sprong van De Leest in ronduit fenomenaal te noemen. Boerma is slechts enkele jaren bezig met zijn eetgelegenheid in het Gelderse Vaassen en laat nu al gerenommeerde toppers als Beluga, De Bokkendoorns en La Rive achter zich. Met deze enorme groeisnelheid is het niet ondenkbaar dat De Leest volgend jaar zelfs het beste restaurant van ons land is.

Sergio Herman staat met zijn Zeeuwse restaurant Oud Sluis voor de tweede maal achtereen op nummer één in de gids die op dit moment aan de pers wordt gepresenteerd. Herman laat collega-toppers Jonnie Boer (De Librije van 4 naar 2) en Cees Helder (Parkheuvel, nummer 3) zijn culinaire hielen zien. Restaurant Beluga valt terug van plaats twee naar nummer vijf.

In de top-10 van de prestigieuze restaurantlijst valt verder de flinke stijging van Chapeau! in Bloemendaal op. Dit restaurant stijgt van plaats vijftien naar acht. De Zwethheul in Delft van chef-kok Erik van Loo daalt van zes naar tien en behoort daarmee nog net tot de tien beste restaurants van ons land. Uit de top-10 zijn De Lindenhof (Giethoorn) en Olivio (Harderwijk) verdwenen.

Voorafgaand aan de Lekker werd er veel gespeculeerd over de nieuw ranglijst. Zo tipte chef-kok Cees Helder restaurant Beluga van collega Hans van Wolde als nieuwe ranglijstaanvoerder. ‘Ik heb horen fluisteren dat Hans van Wolde van Beluga op één staat. Zelf zit ik bij de eerste tien. Althans, dat vermoed ik’, aldus Cees Helder van de Rotterdamse topzaak Parkheuvel in het Algemeen Dagblad.

Lekker is met een oplage van 210.000 exemplaren volgens eigen zeggen de best verkochte restaurantgids van ons land. Voor de jongste editie stuurde het gezaghebbende blad 71 rapporteurs op pad, die in 750 verschillende restaurants één of meerdere malen maaltijden nuttigden. Voor de 2006-editie werden circa 10.000 gerechten geproefd.

Leest vrijdag Misset Horeca met daarin de eerste reacties van de hoofdrolspelers zelf.

Lees meer nieuwsberichten en bekijk alle ranglijsten in ons Lekker-dossier.

Reageer op dit artikel