nieuws

‘VRT wilde scoren met verzonnen Hitlerforel

Restaurant

De Vlaamse omroep VRT wilde per se Adolf Hitler in een televisieserie over de favoriete gerechten van historische figuren. De zender wilde daar zo graag mee scoren, dat forel in botersaus werd verzonnen als Hitlers favoriete gerecht, ook al is daar geen enkele historische aanwijzing voor.

‘VRT wilde scoren met verzonnen Hitlerforel

Maar redacteuren van Joods Actueel waren inmiddels op onderzoek gegaan naar de vraag of forel in botersaus inderdaad een van Hitlers favoriete gerechten geweest zou kunnen zijn. Geen van de deskundigen kon dat bevestigen.

Joods Actueel concludeert daaruit dat de VRT Hitler per se in het programma wilde en dat de te verwachten commotie onderdeel was van ‘een pervers plan om de show in de kijker te brengen’. Toen er geen favoriet gerecht van Hitler gevonden kon worden, koos de VRT maar voor de lokale specialiteit in het Beierse Berchtesgaden, waar Hitler een buitenhuis had.

‘Dit incident, het voorliegen van de kijkers, het spelen met de gevoelens van overlevenden, het vooropstellen van het commercieel- boven het openbaar belang en de daarmee gepaard gaande banalisering van de Holocaust dient zeer ernstig te worden genomen’, aldus de hoofredacteur van Joods Actueel. Hij wijst er verder op dat in het biografietje van Hitler dat de VRT op de eigen website had gezet, geen enkele verwijzing stond naar de Holocaust.

De VRT ontkent alle beschuldigingen. ‘Dit klopt gewoon niet. Niemand heeft het programma gezien en we hoeven dan ook geen verantwoording meer af te leggen’, aldus een woordvoerster.

De VRT schrapte de uitzending dinsdag, omdat Hitler bij nader inzien toch niet thuis hoorde in een rijtje historische figuren als Jacques Brel, Maria Callas en Salvador Dali. Voor Joods Actueel was dat de verkeerde reden. Het blad stoorde zich aan het feit dat Hitler in het programma zonder enige context werd opgevoerd en dat hij werd vermenselijkt en de Holocaust gebanaliseerd.

Volgens het tijdschrift werd binnen de extreemrechtse beweging Blood & Honour al volop reclame gemaakt voor de VRT-uitzending en was presentator/kok Jeroen Meus in die kringen al tot held gebombardeerd.