nieuws

Weer gedwongen sluiting kookstudio

Restaurant

De strijd van de horeca tegen kookstudio’s is definitief ontbrand. Na het Zwolse YoY is het nu de beurt aan kookstudio Tafel van Twaalf in Hilversum. De gemeente Hilversum wil dat Tafel van Twaalf per direct stopt met al haar horeca-activiteiten.

Weer gedwongen sluiting kookstudio

De zaak rond Tafel van Twaalf kwam aan het rollen op aandringen van Bureau Eerlijke Medediging (BEM!), de door KHN in het leven geroepen waakhond van de horeca. BEM klaagt al enige tijd over illegale horeca-activiteiten van de kookstudio.

In een brief van de gemeente aan Tafel van Twaalf, waar deze redactie de hand op wist te leggen, meldt de gemeente dat de kookstudio met onmiddellijke ingang moet stoppen met ‘alle activiteiten die betrekking hebben tot feitelijke exploitatie van een restaurant of elke andere horeca-activiteit’.

Burgemeester Van Elk van Hilversum stelt dat Tafel van Twaalf bij weigering van het stopbevel het risico loopt op bestuurlijke en strafrechtelijke maatregelen. Bestuurlijke maatregelen kunnen onder andere inhouden het opleggen van een dwangsom, aldus Van Elk.

Eerder deze week besloot de gemeente Zwolle dat de bekende kookstudio YoY twee maanden te tijd krijgt om de exploitatie te beëindigen. De studio werd op verzoek van BEM gecontroleerd, waarbij aan het ligt kwam dat het bedrijf geen vergunning heeft om horeca-activiteiten uit te voeren. De gemeente besloot daarop over te gaan tot sluiting.

BEM! voert al een lange tijd een verbeten strijd tegen oneerlijke concurrentie voor de horeca. Naast drinkcaravans voor jongeren, plattelandsfeesten in de zomermaanden en horeca-activiteiten in sportkantines, richt BEM! vanaf vorig jaar de pijlen ook op kookstudio’s. De horecawaakhond houdt de ontwikkelingen van hobbykoks scherp in de gaten en heeft al een aantal huiskamerrestaurants op een zwarte lijst geplaatst.

Reageer op dit artikel