nieuws

Zwolse horeca kampt met hoge vastgoedprijs

Restaurant

Vastgoedhandelaren in Zwolle hanteren krankzinnig hoge prijzen, waardoor het voor startende of doorgroeiende horecaondernemers moeilijk is een betaalbaar pand te vinden. Restaurant ’t Wolhuys is uit de huidige locatie gegroeid, maar kan niets vinden wat te betalen is.

Zwolse horeca kampt met hoge vastgoedprijs

’t Wolhuys staat te huur. Niet omdat de eigenaren er vanaf willen, of omdat de zaken slecht gaan, integendeel. Met 120 vierkante meter is het pand te klein geworden.

Voor een startend restaurant zou het prima zijn, ware het niet dat de huurprijs 2500 euro per maand bedraagt, heel fors, vindt Wolhuys gastvrouw Mariëlle Berkhoff. Iets nieuws, en vooral betaalbaars, is niet één, twee, drie gevonden.

Ze heeft het idee dat pandeigenaren teveel aan hun eigen portemonnee denken, en te weinig oog hebben voor de ontwikkeling van Zwolle. ‘Huisjesmelkers hebben geen idee hoe je moet sappelen om die prijzen nog op te kunnen brengen’, zegt ze in dagblad De Stentor.

Stilstand

Ook Koninklijk Horeca Nederland onderschrijft dat de Zwolse vastgoedprijzen de horeca-ontwikkeling in de stad tot stilstand brengen, zegt Rob Leene van de lokale KHN-afdeling.

Berkhoff en haar man Wieger de Visser, de chef-kok van ’t Wolhuys, willen graag in Zwolle blijven, maar het wordt ze moeilijk gemaakt door de hoge prijzen. ‘Terwijl Zwolle in het land een naam hoog houdt op restaurantgebied. En dan gaat het echt niet alleen om de Librije.’

Zwols probleem

Wethouder Economische Zaken voor Zwolle Martin Knol maakt zich ook zorgen om de hoge prijzen voor horecapanden, maar benadrukt dat het niet louter een Zwols probleem is. ‘Het geldt voor alle binnensteden. Als lokale overheid kun je daar weinig tegen doen.’

Het ligt ook niet aan de gemeente, benadrukt Berkhoff, die denkt juist mee. ‘We worden getipt als er iets vrijkomt wat we zouden kunnen hebben.’

Reageer op dit artikel