nieuws

Van Staveren: ‘Sluiting Sonoy* kost ruim twee ton

Restaurant

Paul van Staveren ziet met de noodgedwongen sluiting van zijn sterrestaurant Sonoy in Emmeloord zijn investering van een half miljoen euro verdampen. De gemeente – eigenaar van de probleem gevende watertoren waarin Sonoy huisvest – komt hem wel twee ton tegemoet maar Van Staveren weet nog niet of hij het aandurft weer te investeren in een nieuw restaurant.

Van Staveren: ‘Sluiting Sonoy* kost ruim twee ton

Paul van Staveren noemt het voor de camera van MissetHoreca.nl ‘heel erg zonde’ dat hij zijn investering van een half miljoen euro in zijn restaurant in rook ziet opgaan. Vier jaar geleden verhuisde Van Staveren zijn restaurant van Blokzijl naar de oude watertoren in Emmeloord. ‘De gemeente heeft besloten niet meer te investeren in het onderhoud van de toren dus ik moet er uit. Ik had de huur al een tijdje stopgezet vanwege de mankementen aan de toren. Het lekt, het tocht en het is koud.’

Gemeente Emmeloord

Voor Van Staveren geen ideale omgeving om een restaurant in te exploiteren. Door de diverse mankementen moest hij in 2011 al de partyruimte op de zevende verdieping van de watertoren in Emmeloord sluiten. ‘Dat was al een aderlating qua omzet.’ De patron cuisinier betreurt het dan ook dat de gemeente zo lang over haar beslissing heeft gedaan. Pas in maart 2013 besloot de gemeente definitief dat er niet meer in de toren geïnvesteerd wordt. Naast Sonoy zit er nu alleen nog de VVV van Emmeloord in de toren. Ook deze moet verhuizen.

De chef-kok krijgt van de gemeente 200.000 euro en de achtergehouden huur van 75.000 euro hoeft hij ook niet te betalen. Hiermee ziet Van Staveren af van een schadeclaim. De gemeente gaat zelf wel de aannemer en de projectontwikkelaar dagen, zegt Van Staveren.

Nieuw Sonoy

‘Ik ben toch een groot bedrag kwijt. Ik zie het niet direct gebeuren dat Sonoy snel ergens anders weer opengaat. Als ik nu opnieuw begin, moet ik weer geld lenen. En dat in deze economie? De optie is er natuurlijk wel en de naam Sonoy houd ik ook wel.’ Ondertussen gaat Van Staveren zijn baan als productontwikkelaar bij maaltijdleverancier De Kroes uitbreiden. Hij heeft voor zijn medewerkers – waaronder souschef Wesley Tolman die nu bij Lauswolt werkt – andere betrekkingen gevonden.

Reageer op dit artikel