nieuws

Eerste 10 Van Dam was voor Edwin Kats: ‘Kippenvel

Restaurant

Als chef-kok van restaurant La Rive in Amsterdam ontving Edwin Kats in 2004 als eerste ooit een 10 van de woensdag 18 september overleden Johannes van Dam. ‘De laatste zin uit zijn recensie herinner ik me nog heel goed’, aldus Kats. ‘Er stond: ik dacht eerst nog aan een 10-, maar nee, het moet maar eens: dit is een tien. Kippenvel.

Eerste 10 Van Dam was voor Edwin Kats: ‘Kippenvel

Drie keer beoordeelde Johannes van Dam in zijn recensies in het Parool een Amsterdams restaurant met de maximale score. In 2004 was Edwin Kats als chef-kok van La Rive in het hotel InterContinental Amstel Amsterdam de eerste.

Vier jaar later was die eer voor Jan de Wit van Le Restaurant en begin dit jaar werd ook het bezoek van de woensdag overleden Van Dam aan &samhoud places van Moshik Roth beloond met een 10.

Dit is een tien

‘Kippenvel kregen we ervan’, blikt Kats desgevraagd terug op de bewuste recensie van Van Dam. ‘Zeker die laatste zin is me heel erg bijgebleven. Hij wilde in eerste instantie een 10- geven, maar sloot af met ‘nee, het moet maar eens: dit is een tien’.’

Maken of breken

Kats, die in september in ’s-Hertogenbosch in het pand waarin voorheen Chalet Royal was gevestigd is gestart met Noble, weet nog dat het na storm liep in de periode na de publicatie van de recensie.

‘Van Dam kon je zaak echt maken of breken. Hij was alom bekend als zeer kritisch, maar kundig vakman.’

Afscheid bij La Rive

De chef-kok vertelt dat hij een goede relatie had met Van Dam. ‘Ik had hem uitgenodigd voor mijn afscheid bij La Rive en hij was er. Hij gaf mij een Laguiole-mes, ik denk niet dat er veel chefs zijn die zoiets van hem hebben mogen ontvangen.’