nieuws

Nederland op eerste dag Bocuse d’Or in actie

Restaurant

De Nederlandse Bocuse d’Or deelnemer, Martin Ruisaard, kookt op de eerste dag van de wereldfinale om de Bocuse d’Or in Lyon. De wedstrijd duurt twee dagen en vindt plaats op 29 en 30 januari 2012. Elke wedstrijddag komen 12 koks aan bod.

Nederland op eerste dag Bocuse d’Or in actie

De verdeling van de wedstrijddeelnemers over de twee dagen en de volgorde van de deelnemers is tot stand gekomen na loting door een Franse notaris in Lyon.

Op dag één koken de deelnemers van IJsland, Zweden, Singapore, China, Brazilië, Marokko, Nederland, Finland, Canada, België, Mexico en Guatemala. Op dag twee koken de teams uit Denemarken, Sri Lanka, Estland, Australië, Italië, Zwitserland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, USA, Noorwegen, Hongarije en Japan.
Coach Leendert Klaassens is tevreden over de loting van deelnemer Martin Ruisaard. ‘Voor ons begint de wedstrijd eigenlijk al op maandag. Dan selecteren we de ingrediënten en moet een deel van de gerechten worden bedacht en de recepturen uitgeschreven. Het is prettig om dan niet nog een dag te hoeven wachten. De concentratie is gemakkelijker vast te houden. Als ik naar het sterke deelnemersveld kijk, wordt het een pittige wedstrijd’.

SVH Meesterkok André van Doorn, voorzitter van Bocuse d’Or Nederland en namens Nederland jurylid tijdens de wereldfinale spreekt van een indrukwekkend wedstrijdveld. ‘Het lijkt er op dat er iets meer grote favorieten op dag twee zijn ingedeeld. Maar dat zegt helemaal niets. Wie goed presteert, scoort veel punten. Voor de jury is het nooit gemakkelijk. Je moet elke keer weer objectief beoordelen. Of het nu om de 1e deelnemers op dag één of om de 12e op dag twee gaat’, aldus Van Doorn
De internationale culinaire wedstrijd om de Bocuse d’Or wordt gezien als een van de meest vooraanstaande kookwedstrijden ter wereld. Sinds de start in 1986 door Paul Bocuse, grondlegger van de fameuze wedstrijd, is de belangstelling alleen maar toegenomen.

Elk jaar strijden 24 landen in het Franse Lyon om de begeerlijke titel. Het is een wedstrijd die de Elke twee jaar worden ‘voorcompetities’ georganiseerd in Azië, Noord- en Zuid Amerika en Europa (Bocuse d’Or Europe). Alle landen selecteren via een nationale competitie een kandidaat die samen met zijn/haar commis mee kan doen aan de voorcompetities om zich te kwalificeren voor een finaleplaats in Lyon in het daaropvolgende jaar.

Reageer op dit artikel