nieuws

Camera beoordeelt vis bij Schmidt Zeevis

Restaurant

Schmidt Zeevis uit Rotterdam zet een gespecialiseerde camera in om de kwaliteit van verse vis te beoordelen. De camera registreert minimale kleurverschillen die mensen met het blote oog niet kunnen zien.

Camera beoordeelt vis bij Schmidt Zeevis

‘De Condi Food camera is uitgebreid getest en wordt momenteel geladen met foto’s van alle vissoorten in het assortiment van Schmidt Zeevis,’ zegt Wil van Merkesteijn, verantwoordelijk voor pr en communicatie bij Schmidt Zeevis.

‘Mensen beoordelen verse vis op geur, kleur en de ogen van de vis. Maar wij mensen zien maar een beperkt aantal kleuren. Deze camera ziet 250 kleuren en signaleert bacteriegroei in de vorm van kleur. Dit werkt twee kanten op. We voorkomen dat vis met te veel bacteriegroei bij onze klanten komt, maar daarnaast voorkomen we onnodige verspilling. Een zeebaars van 3,3 dagen die een 7,4 scoort kan juist prima nog naar klanten toe.’

Het Rotterdamse bedrijf kwam de camera op het spoor omdat astronaut André Kuipers vanuit de ruimte foto’s maakte met een camera van ontwikkelaar Condi Food uit Leiden.

De visversheidscamera won in november 2014 de Herman Wijffels Innovatieprijs, een bedrag van 30.00 euro. De jury: ‘Als eerste ter wereld is de onderneming er in geslaagd een camera te maken waarmee de verheid van vis objectief kan worden beoordeeld. De jury was het er unaniem over eens dat Condi Food moest winnen. ‘Deze techniek uit de ruimtevaart kan voor een revolutie in de foodsector zorgen. De innovatie voorkomt ook onnodige verspilling van voedsel’,  staat in het juryrapport.

Schmidt Zeevis kreeg in december van Misset Horeca maar liefst twee Foodservice Awards. Het bedrijf werd als beste van 82 leveranciers beoordeeld en won tevens in de categorie Vers & Gemak.

S

Reageer op dit artikel