nieuws

Horeca kan koken met Texelse zilte groenten

Restaurant

Na jaren van testen gaat het Texelse Zilt Proefbedrijf de markt op met zouttolerante groenten. Naast zilte aardappelen, komen binnenkort ook lamsoor, zeekraal en ijskruid beschikbaar voor horecabedrijven.

Horeca kan koken met Texelse zilte groenten
Lamsoor

Op testvelden op Texel doet Zilt Proefbedrijf als eerste ter wereld proeven met zoutresistente landbouwgewassen. Na succesvol testen bracht de Nederlandse onderneming in 2014 Zilte Aardappels op de markt onder het merk Marc. Nu voegt het bedrijf daar lamsoor, zeekraal en ijskruid aan toe.

IJskruid voor horeca

Zilt Proefbedrijf verwacht dat vooral het ijskruid interessant is voor de horeca, vanwege de mooie structuur en goede smaak. Naast de introductie van de zilte bladgroenten, breidt de onderneming de teelt van aardappels uit. Dankzij veel media-aandacht nam de vraag gedurende het seizoen enorm toe.


De marktintroductie is het resultaat van jarenlang experimenteren op proeflocaties op Texel. Naast aardappels en bladgroenten teelt het bedrijf al succesvol bieten, aardbeien, uien, gerst en kool. Het succes van de Nederlandse onderneming blijft ook internationaal niet onopgemerkt. In 2014 won het project de wereldwijde Securing Water for Food Challenge van de Amerikaanse hulporganisatie USAid.

Reageer op dit artikel