nieuws

Ron Blaauw over daling Ron Gastrobar in Lekker 2018

Restaurant 4942

Ron Gastrobar in Amsterdam daalt van plaats 23 naar 28 in de Lekker 2018. Dat levert het restaurant een notering op in het lijstje hardste dalers uit de Lekker 2018. Ron Blaauw reageert tegenover Misset Horeca.

Ron Blaauw over daling Ron Gastrobar in Lekker 2018

‘Ach nee, we zijn super blij dat we in de top 30 van Nederland mogen staan. Er komen jaarlijks zoveel zaken bij. De concurrentie is gewoon groot en de verschillen zullen minimaal zijn’, aldus de topkok en ondernemer.

Betrouwbaarder

Ron Blaauw zegt dan ook hartstikke trots en blij te zijn met zijn team. ‘Moet je kijken welke restaurants nog voor ons staan.’ Over de lijst zelf zegt hij: ‘Na Michelin is dit wel een lijstje waar iedereen op zit te wachten. Ik vind de lijst de laatste jaren ook betrouwbaarder geworden – geen enorme stijgers en dalers meer – gewoon een gedegen lijst.’

>>Bekijk hier het lijstje Hardste dalers Lekker 2018

Gastrobar

De topkok begon het concept gastrobar in 2013 nadat hij de deuren van zijn restaurant Ron Blaauw dichtdeed. ‘Ik heb een keuze gemaakt om veel meer vanuit mijn hart te gaan werken’, zei hij eerder tegen Misset Horeca. ‘Wilde gewoon weer lekker gaan koken. Ik wilde een restaurant hebben, waar ik zelf graag eet. Een restaurant waar je als je tonijn bestelt, alleen tonijn krijgt en niet 21 bereidingen van komkommer ernaast.’

‘Die sterren bleken ANWB Sterren te zijn’

Blaauw begon zijn carrière in restaurant Petit Nord in Hoorn. ‘Mijn vader regelde die stage. Een zaak met drie sterren, zei hij….dat bleken ANWB Sterren te zijn.’ Daarna vervolgde Blaauw zijn carrière in La Ciboulette in De Beemster en aansluitend bij De Kersentuin onder Joop Braakhekke. ‘Joop Braakhekke heeft me gevormd. In De Kersentuin kwam van alles: topartiesten en – criminelen’, zegt hij met een knipoog. Na wat omzwervingen begint hij in ‘99 voor zichzelf met restaurant Ron Blaauw. ‘Een restaurant met een klein terrasje en parasolletjes van de Sligro. Hier wilden we sterren gaan koken. Alles wat ik verdiende stopte ik in de zaak. Maar vier jaar lang gebeurde er helemaal niets.’

‘Alles wat je op tv ziet klopt, maal 10’

Blaauw besloot te gaan reizen. Kon stage kopen bij Gordon Ramsay. ‘Alles wat je ziet op tv klopt..maal tien’, zegt hij lachend. Na zijn stage daar, komt hij terecht bij restaurant Arzak in het Spaanse San Sebastian. ‘Daar ging een wereld voor me open.’ Terug in Nederland veranderde Blaauw zijn menukaart en de brigade in zijn restaurant. ‘Er kwam een Michelinster…ook een tweede. We deden de gekste dingen, heel veel handelingen op het bord, heel veel kleur; Maar ik wilde niet langer pielen. Het roer moest om. Ik wilde gewoon weer lekker koken.’

‘Mijn mooiste ster’

In 2013 was de eerste gastrobar een feit. En het sloeg aan. Al snel beloonde Michelin het concept met één ster. ‘Eigenlijk mijn mooiste ster, omdat ik gewoon weer lekker was gaan koken.’ ‘Het afscheid is er belangrijk. We bellen gasten vaak na het diner om te vragen hoe het was. Daardoor kan het gebeuren dat gasten met klachten, uiteindelijk onze vaste gasten worden.’

 

Reageer op dit artikel