nieuws

GaultMillau 2018: Fromager van het Jaar Jasper de Jong van Podium onder de Dom

Restaurant 1697

Jasper de Jong  werkzaam bij Podium onder de Dom, Utrecht, is de beste Fromager van het Jaar 2018 volgens GaultMillau. De Jong kreeg de titel en bijbehorende award op maandag 6 november 2017 in de Jaarbeurs in Utrecht tijdens de presentatie van de GaultMillau gids voor 2018. 

GaultMillau 2018: Fromager van het Jaar Jasper de Jong van Podium onder de Dom

Jasper de Jong brengt volgens GaultMillau 2018 mooie combinaties op tafel. Tijdens de showcase combineerde hij kaas met bier. De gids schrijft over hem: ‘Kaas brengt in het menu de spijsvertering goed op gang, zodat je trek krijgt in het warme of koude nagerecht. Steeds meer restaurants bieden kaas aan als (extra)gang in een maaltijd.

Ook Podium onder de Dom. De maître-fromager Jasper de Jong (22) doet het op heel eigen wijze. Hij won de award van Beste Fromager met een vijftal combinaties op basis van een apart bier, de Gueuze Lambic van de Anderlechtse brouwer Cantillon. Hij koos voor deze combinaties omdat het sterke zuur van het bier de viscositeit van de kazen doorbreekt en zo zorgt voor meer elegantie en verteerbaarheid. Kaas met bier. Ook leuk om thuis te proberen.’ Jan-Sebastiaan van Lissum, die zelf de kazen en de bieren mochten proeven roemt de verrassende, vernieuwende combinatie van Jasper de Jong. ‘Hij wilde alles tot in de puntjes verzorgen.’

Jasper de Jong: ‘Kaas is een rustpunt in de avond. Gasten vinden het superleuk.  Dat is wat mij ook zo boeit aan kaas. Ze proeven heel bewust. Leon (Mazairac – red) dankjewel voor alles. En zeker voor alle vrijheid die ik krijg. Super man.’

De kanshebbers titel Beste Fromager van het Jaar volgens GaultMillau 2018:

De kandidaten hebben zich gepresenteerd op zondag 24 september 2017 tijdens de Showcase GaultMillau 2018 in de St. Olofskapel in Amsterdam.  Een video-impressie hiervan werd getoond op de award-uitreiking.

Jasper de Jong werkte voor zijn komst naar Podium onder de Dom bij Restaurant Brunel en volgt onderwijs aan de Academie voor Gastronomie.  Gangmaker van deze academie is Peter Klosse. Hij is in 2004 gepromoveerd aan de Universiteit van Maastricht op zijn Smaakstijlen concept. Hij is de schrijver van de meest gebruikte boeken op dit gebied, zoals Het Proefboek, De Essentie van Smaak en Aan de Slag met Wijn. De chef van Podium onder de Dom, Leon Mazairac, is door GaultMillau in 2016 verkozen tot Belofte van het Jaar, nu Talentvol Chef van het Jaar geheten. 

GaultMillau 2018

Ieder jaar kent Gault&Millau ter gelegenheid van de verschijning van de nieuwe editie van de Gault&Millau Restaurant- en Hotelgids een aantal awards toe aan horecaprofessionals en -bedrijven die zich op bijzondere manier hebben onderscheiden. De feestelijke bijeenkomst vond plaats in de Jaarbeurs in Utrecht, aan het slot van de openingsdag van de vakbeurs Gastronomie | Fine Food Professional. De Nacht van Gault&Millau werd culinair verzorgd door Restaurant Podium onder de Dom en W&A vis.

Vanaf woensdag 8 november is de nieuwe GaultMillau gids verkrijgbaar in diverse boekhandels  en via internet tegen een verkoopprijs van euro 12,95 (ISSN 2468-015X).

> Podium onder de Dom wint internationale Copa Jerez

 

Video: Leon Mazairac: Belofte van het Jaar 2016