nieuws

Kipcrisis bij Kentucky Fried Chicken

Restaurant 1895

Bijna tweederde van de Kentucky Fried Chicken-vestigingen in het Verenigd Koninkrijk heeft de deuren gesloten. De kip is namelijk op. Hoe kan dat?

Kipcrisis bij Kentucky Fried Chicken

De kipcrisis bij Kentucky Fried Chicken blijkt te gaan om een logistiek probleem, zo meldden verschillende media. Kentucky Fried Chicken nam onlangs afscheid van leverancier Bidfood en tekende een deal met DHL om verse kip te leveren aan de meer dan negenhonderd restaurants in het Verenigd Koninkrijk.

DHL, de grootste logistiek dienstverlener ter wereld, sprak van een baanbrekende deal, maar moest zich deze week verontschuldigen vanwege grote vertragingen of bestellingen die helemaal niet werden geleverd.

Maandag waren meer dan 560 restaurants genoodzaakt de deuren rond lunchtijd te sluiten. De Daily Mail meldt dat het weken kan duren voordat de vestigingen weer opengaan, en dat is een groot probleem. Medewerkers met een nulurencontract krijgen niet betaald en voor de keten kost de crisis 1 miljoen Britse pond per dag.

Als gevolg van problemen in de kipbezorging, dreigt de fastfoodketen KFC (Kentucky Friend Chicken) langere tijd 700 van de 870 restaurants in het Verenigd Koninkrijk te moeten sluiten. Britse media meldden dinsdag dat de sluiting lang kan gaan duren. Dit kan de Britse KFC een miljoen pond (1,13 miljoen euro) per dag kosten.

KFC was gewaarschuwd voor kipcrisis

Vakbond GMB zegt Kentucky Fried Chicken te hebben gewaarschuwd om niet over te stappen op DHL. ‘Bidvest (tegenwoordig Bidfood, red.) is een specialist – een voedingsleverancier met veel ervaring’, zegt Mick Rix van GMB tegen de Financial Times. ‘KFC zit met honderden gesloten restaurants terwijl DHL de hele operatie probeert te runnen vanuit één distributiecentrum, waar het een rotzooi is.’

Gesmokkelde kip

De kipcrisis leidt tot bijzonder taferelen. Zo filmde een klant een actie van KFC-medewerkers waarbij ze zelf kip door de achterdeur naar binnen leken te smokkelen. Volgens de filmer, die verklaart nooit meer bij KFC te gaan eten, werd de rauwe kip ongekoeld vervoert in een personenauto. KFC zegt de kwestie te onderzoeken.

meer over Kentucky Fried Chicken, KFC

KFC in Nederland

Yum Brands is in Nederland verantwoordelijk voor KFC. Yum staat in de Horeca Top 100 Grootste Bedrijven en Merken van Misset Horeca van 2017 op nummer 20. KFC had ten tijde van de meting in Nederland 53 vestigingen met een gezamenlijke omzet van 99,5 miljoen euro.

Reageer op dit artikel