nieuws

Nieuwe gastchef Joris Bijdendijk: Josean Alija van Nerua*

Restaurant 596

Joris Bijdendijk ontvangt begin november weer een gastchef in zijn Rijks Restaurant*. Ditmaal de Baskische sterchef Josean Alija. Beide chefs kennen elkaar al langer en hebben diverse overeenkomsten. Bijdendijk: ‘De kooktechnieken achter zijn gerechten…dat wil je niet weten.’

Nieuwe gastchef Joris Bijdendijk: Josean Alija van Nerua*
Joris Bijdendijk

Joris Bijdendijk ontvangt opnieuw een internationale topchef in zijn restaurant Rijks*. 2, 3 en 4 november komt Josean Alija van restaurant Nerua* samen met Bijdendijk een 8-gangenmenu samenstellen. De twee hebben als overeenkomsten dat ze momenteel beiden een Michelinster achter hun naam hebben staan én dat hun restaurant bij een gerenommeerd  museum hoort. Dat van Bijdendijk bij Rijks Museum, Nerua bij het vermaarde Guggenheim Museum in Bilbao.

Kooktechnieken

Joris Bijdendijk over de samenwerking: ‘Ik ken Josean al een tijdje. Zo kookten we een paar jaar terug samen in Finland met andere chefs die een museumrestaurant runde.’ De Amsterdammer heeft veel bewondering voor zijn Baskische collega. ‘Zijn gerechten zien er op het oog eenvoudig uit, maar ik heb met hem meegekookt…Ik kan je zeggen: daar zit een techniek achter, dat wil je niet weten.’

Rijks maakte naam en faam met diverse gastchefs, maar dat leek de laatste tijd wat rustiger. Bijdendijk: ‘Ja, maar het is niet dat deze serie opnieuw begint. We gaan gewoon door, we waren alleen druk, onder meer met de verbouwing van de keuken.’ Joris Bijdendijk x Josean Alija zal 2, 3 en 4 november plaatsvinden in Rijks Restaurant* en beide chefs zullen de helft van een 8-gangendiner voor hun rekening nemen.

Reageer op dit artikel