nieuws

Nieuwe Nederlandse mousserende wijn uit Limburg

Restaurant 849

Wijn uit Nederland is niets nieuws meer, maar tot voor kort werd er nauwelijks mousserende wijn gemaakt in ons land. Domein Holset in de buurt van Vaals in Limburg produceert al enkele jaren mousserende wijnen en lanceert op 1 oktober een nieuwe: Dame van Holset. Deze week is een groot deel van de druiven voor 2021 geoogst.

Nieuwe Nederlandse mousserende wijn uit Limburg

Domein Holset heeft zich als enige Nederlandse wijnhuis gespecialiseerd in mousserende wijnen. Hier werken wijnspecialiste Kirsten Abels, oenoloog en wijnmaker Stan Beurskens (bekend van wijngaard St. Martinus in Vijlen) en wijngaardenier Guy Demacker samen. 

Mousserende wijn uit Nederland is nog niet zo bekend. De vorige week overleden sommelier en wijnexpert voor Misset Horeca, Lotte Wolf, pleitte in haar laatste column juist nog voor zo’n Nederlandse mousserende wijn. 

De ligging van Domein Holset is bij uitstek geschikt voor het verbouwen en produceren van mousserende wijnen. De bodem, het klimaat en de druivenrassen geven de wijnen een heel eigen karakter. De wijngaard beslaat zo’n 6,5 hectare. In 2017 is voor 15.000 flessen aan druiven geoogst, de oogst van dit jaar is waarschijnlijk goed voor 25.000 flessen. 

Holset heeft momenteel vier verschillende mousserende wijnen, die landelijk worden verkocht en bijvoorbeeld geschonken worden in sterrenrestaurants als Beluga** in Maastricht en Cucina del Mondo* in Heerlen, maar ook verder uit de regio als restaurant Bentinck in Amerongen en Kasteel Woerden, en in hotels als Conservatorium Hotel en hotels van Marriott. De wijnen worden gemaakt volgens de traditionele methode. 

De nieuwste, Dame van Holset, is een houtgelagerde chardonnay. Geoogst in 2015 en heeft 30 maanden op fles gegist. De overige wijnen hebben 12 tot 20 maanden gerijpt en zijn alle blends met het Nederlandse ras johanniter. 

De druiven die deze week zijn geoogst bij Domein Holset zijn johanniters. 

Foto's

Reageer op dit artikel