nieuws

Yamazato: expositie van houtsnijwerk en sake proeverij

Restaurant 278

Michelinster- restaurant Yamazato, van Hotel Okura Amsterdam, staat in oktober 2018 in het teken van kunst in meerdere verschijningsvormen. Yamazato haalt de karakteristieke houtsnijkunst van de Hida Takayama regio naar Amsterdam met een tijdelijke expositie.

Yamazato: expositie van houtsnijwerk en sake proeverij

Yamazato toont van woensdag 17 tot en met maandag 22 oktober kunst van houtsnijbewerker Mokujin. Sakebrouwerij Funasaka, uit dezelfde streek, geeft ondertussen tekst en uitleg tijdens een kleine sakeproeverij.

Chef Masanori Tomikawa

Chef Masanori Tomikawa serveert een speciaal menu met ingrediënten uit de Hida Takayama streek. Dit achtgangenmenu is € 125 per persoon. De speciaal geselecteerde en bijpassende sakes uit hetzelfde gebied worden geschonken voor € 95 per persoon. Dit menu inclusief sake-arrangement is de gehele maand oktober te bestellen, ook als kunstenaar Mokujin en sakebrouwerij Funasaka niet aanwezig zijn.

Werkplaats voor Amsterdam

Mokujin verruilt zijn werkplaats in de Hida Takayama streek, ten westen van Tokyo, voor Hotel Okura Amsterdam. De entree van Okura’s Japanse restaurant Yamazato wordt tijdelijk ingericht als expositieruimte van deze Japanse houtsnijkunstenaar, waar zijn snijkunsten en de hout- en lakwerken door gasten te bekijken  zijn voorafgaand aan hun diner in Yamazato.

Ook maakt hij op verzoek handgemaakt werk. Mokujin is gespecialiseerd in hida shunkei, lakwerk met een dieprode kleur, en ichii ittoh bori, een snijtechniek waarbij onbewerkt hout tot mythische figuren wordt omgetoverd.

Leestip

Leestip

Sake

Sakebrouwerij Funasaka laat gasten bij binnenkomst enkele van hun bijzondere sakes proeven en vertelt over de verschillende smaakpaletten die daarbij ervaren worden. Ook is er een sake-arrangement samengesteld dat bij het speciale menu met ingrediënten uit de Hida Takayama streek past.

Dit arrangement bestaat onder meer uit genshu sake die door het achterwege laten van de toevoeging van water een sterk aromatische smaak heeft en tobindori sake die door de tijdrovende productiemethode weinig wordt gemaakt.

Yamazato en Michelin

Yamazato Restaurant ontving in 2002 als eerste authentiek Japanse restaurant in Europa een Michelinster. Chef Tomikawa kwam in 1984 naar Amsterdam om, samen met de grondlegger van de Japanse keuken in Nederland, Akira Oshima, de Japanse haute cuisine te presenteren aan de Nederlanders. In 2002 ging hij terug naar Japan om zijn kennis te verdiepen en de culinaire ontwikkelingen in Japan te monitoren. Sinds 2005 is hij terug in het Amsterdamse Yamazato, waar hij in 2010 de leiding kreeg over zowel het authentiek Japanse Yamazato Restaurant als Teppanyaki Restaurant Sazanka. In november 2014 werd ook Sazanka onderscheiden met een Michelinster.


>> Bloot-expositie in hotelkamer Merlet in Schoorl

Reageer op dit artikel