nieuws

Gemak bepaalt steeds vaker waar en wat gasten eten

Restaurant 794

Mensen eten steeds vaker even snel onderweg. Alles draait om tijdwinst. Vooral de millennial geeft veel meer geld uit aan onderweg ontbijten en lunchen. Deze en andere conclusies staan in de FSIN Food Shopper Monitor 2019 ‘Veranderende eetmomenten’ van het Food Service Instituut Nederland (FSIN).

Gemak bepaalt steeds vaker waar en wat gasten eten

De FSIN Food Shopper Monitor is een jaarlijks onderzoek naar consumenten en  hun eetgedrag. Het onderzoek concentreert zich dit jaar op de drie belangrijkste eetmomenten: ontbijt, lunch en diner. Enkele conclusies uit de monitor.

1. Stormachtige groei ontbijt buitenshuis

De komende vijf jaar vindt er een grote verschuiving plaats van ontbijt thuis naar ontbijt buitenshuis. Die groei wordt veroorzaakt door millennials. Van alle  Nederlanders  geven millennials verreweg het meest uit aan ontbijt. Een vijfde van hen ontbijt minstens één keer per week buitenshuis en deze trend  zet zich door bij de jongste generatie, de huidige tieners. Millennials scoren hun snelle gezonde ontbijt vooral in de supermarkt en op het treinstation. Ze ontbijt en onderweg, in de auto of in de trein. Onder andere supermarkten en outlets op treinstations profiteren van deze trend.

2. Gemaksproducten zijn populair

Uit een analyse van  de onderzoeksdata blijkt dat de karakteristieke gehaaste consument een werkende mannelijke millennial is. Hij heeft geld over om regelmatig buiten de deur te ontbijten, lunchen en dineren. Tijdwinst heeft de eerste prioriteit. Het FSIN ziet dan ook sterke groei voor  producten die aansluiten bij de gejaagde lifestyle van millennials. Denk aan gemaksproducten , zoals kant – en- klare broodjes to go en versgeperste sapjes die hen helpen tijd te besparen. Behalve snel, moeten de producten ook lekker en gezond zijn.

3. Grote markt voor premium kant – en klaarmaaltijden

Uit de FSIN FoodShopper Monitor 2019 blijkt dat vrouwen nog altijd frequenter koken dan mannen, al hebben ze daar vaker geen zin in . Ze ervaren koken vaker dan mannen als een stressvolle aangelegenheid. Kant – en- klaar maaltijden vormen een alternatief, maar over de kwaliteit zijn we niet tevreden . Een ruime meerderheid van de consumenten (63%) is ervan overtuigd dat een kant-en-klaarmaaltijd ongezonder is dan zelf koken. Dat betekent  dat er ruimte is voor premium kant- en-klaar maaltijden. Producenten staan voor de uitdaging om de versbeleving van hun producten te verbeteren.

Reageer op dit artikel