nieuws

Geslaagden SommelierOorkonde van de Wijnacademie in zonnetje gezet

Restaurant 404

Tijdens een geanimeerde en druk bezochte bijeenkomst op de Wine Professional werden dinsdag 8 januari de diploma’s uitgereikt aan de geslaagden voor het tweede examen voor de SommelierOorkonde van de Wijnacademie dat eind november plaatsvond.

Geslaagden SommelierOorkonde van de Wijnacademie in zonnetje gezet

In 2018 lanceerde de Wijnacademie deze cursus die gericht is op het werken met wijn in de horeca. In de Nederlandse tophoreca is vaak een sommelier aanwezig en is het op wijngebied meestal goed geregeld. Maar juist in het middensegment van de horeca ontbreken de nodige kennis en vaardigheden betreffende wijn nogal eens bij de medewerkers in de bediening. Voor hen is deze cursus, die inclusief het examen zes avonden beslaat, bedoeld.

Verschillende onderdelen

Onderdelen die tijdens de cursus aan de orde komen zijn onder meer: wijn & spijs combinaties, analyse van wijn en producten, samenstelling van een wijnarrangement, menu-opbouw, wijnbehandeling, serveertemperatuur, glaswerk, gastheerschap, wijnadvies aan gasten en de financiële kant van wijnmanagement in het restaurant. De cursus wordt gegeven door Anja Vondenhoff (oud-sommelier met internationale ervaring en wijndocent) en Edwin Raben (voorzitter van het Nederlands Gilde van Sommeliers en wijndocent).

43 geslaagden

Niet alleen de geslaagden van het examen in november waren voor deze bijeenkomst op Wine Professional uitgenodigd, ook de geslaagden voor het allereerste examen in juni verleden jaar, die hun diploma al eerder ontvingen, werden als deelnemers aan deze pilot nog eens extra in het zonnetje gezet. In totaal namen in 2018 bijna zeventig personen deel aan de cursus, van wie er vijftig ook het (facultatieve) examen aflegden. Een examen dat onder auspiciën staat van de SDEN. Uiteindelijk mochten 43 kandidaten het diploma in ontvangst nemen. Het laatste examen werd mede afgenomen door Arjen Pleij, F&B manager en sommelier van Kasteel Engelenburg in Brummen, dat onlangs van het toonaangevende wijnblad Perswijn de prijs voor de Beste Wijnkaart van het Jaar ontving.
Voor het komende examen in juni heeft ook Peter Bruins, al veertig jaar maître-sommelier van het met twee Michelinsterren bekroonde restaurant de Bokkedoorns in Overveen, toegezegd als examinator te willen fungeren.

De eerstvolgende cursus voor de SommelierOorkonde start op 4 maart a.s. en de inschrijving hiervoor is geopend.

Reageer op dit artikel