nieuws

Hostellerie De Hamert in Wellerlooi failliet

Restaurant 5253

Hostellerie De Hamert in Wellerlooi is dinsdag 8 januari 2019 door de rechtbank failliet verklaard. Het horecabedrijf was aangesloten bij de Alliance Gastronomique en bij QL Hotels. Het was ook jaren in bezit van een Michelinster, van 1963 tot 1989.

Hostellerie De Hamert in Wellerlooi failliet

De deuren van Hostellerie de Hamert zijn op slot. Dat geldt ook voor de tegenoverliggende Jachthut Op den Hamert dat ook van dezelfde eigenaren is. In de jachthut stonden pannenkoeken op het menu. De bedrijven grenzen aan het natuurgebied  de Maasduinen.  Roger en Monique Smits, eigenaar en exploitant van beide bedrijven, hebben zelf het faillissement aangevraagd.

Volgens Smits was het bedrijf de laatste jaren verliesgevend en is de concurrentie in de regio toegenomen. ‘De kosten blijven stijgen en de vooruitzichten worden steeds lastiger. Om de kwaliteit die wij nastreven te waarborgen moet er flink worden geïnvesteerd. We hebben alle mogelijkheden onderzocht, maar zien geen kansen de exploitatie weer gezond te krijgen’, aldus Smits tegenover De Limburger.

Roger en Monique Smits namen de exploitatie van het restaurant en het hotel over van (schoon)ouders Pieter en Margriet Smits. Het pand bleef eigendom van Pieter Smits.

De Hamert bestond zeventig jaar en is vooral bekend als ‘aspergerestaurant’. Het was sinds de oprichting van de Alliance Gastronomique in 1966 aangesloten bij deze restaurantvereniging.

Limburgse toppers

De Hamert behoorde met Château Neercanne, Au Coin des Bons Enfants in Maastricht, Hôtel de la Station in Roermond en hotel-restaurant Prinses Juliana in Valkenburg in de jaren 1950/1960 tot de beste restaurants van Limburg. Van 1963 tot 1989 had het restaurant een Michelinster. Die verloor de zaak nadat chef-kok Herman van Ham in 1988 met pensioen was gegaan.

Harold Kok stond er de afgelopen 25 jaar in de keuken. Hij kreeg in 2017 nog een prijs voor het gebruik van regionale seizoensproducten in het restaurant.

Harold Kok en Hostellerie de Hamert

Harold Kok vierde op 1 april 2017 een kwart eeuw dienstverband bij Hostellerie De Hamert. De Limburgse chef-kok begon ruim 25 jaar geleden als chef de partie in de keuken van De Hamert. Door de jaren heen vergaarde Kok een enorme kennis van regioproducten wat resulteert in een ongekende productkennis van asperges. Als geen ander weet Kok in binnen en- buitenland zijn liefde voor de asperges over te brengen.

Reageer op dit artikel