nieuws

Michelin Frankrijk: Restaurant Auberge de l’Ill verliest na 51 jaar derde ster

Restaurant 2596

Een grote schok voor culinair Frankrijk. Maandag 21 januari werd bekend gemaakt dat restaurant Auberge de L’Ill in de Elzas zijn derde ster kwijt is. Het restaurant had die drie sterren al 51 jaar in bezit. De rode gids in Frankrijk telde overigens nog meer grote verschuivingen.

Michelin Frankrijk: Restaurant Auberge de l’Ill verliest na 51 jaar derde ster

‘Na eenenvijftig jaar van drie sterren, heb ik gehoord dat we de derde ster kwijt zijn. Het is moeilijk voor ons team… voor iedereen; de gasten, ons gezin. We hebben ons team echt weer moed in moeten praten, sommigen waren ingestort’, aldus Marc Haeberlin tegenover de Franse media. Ook Marc Veyrat verloor zijn derde ster voor Maison des Bois. Het restaurant werd in 2018 onderscheiden met die derde ster. Op Facebook reageert de topchef: ‘De mooiste sterren zijn die schitteren in de ogen van onze gasten en mijn team. Ik was kok, ik ben kok, kok, ik blijf. We zullen elke dag werken, innoveren, creëren, zodat je de sterren in je ogen kunt houden. Het is onze beste beloning en onze reden om te zijn.’

Alles over Michelin Nederland 2019

Chef krijgt sterren terug na inlevering

Verrassend is ook dat de Franse chef Sebastien Bras van Le Suquet die in 2017 zijn drie Michelinsterren inleverde vanwege de druk die ermee gepaard gaat, twee Michelinsterren terugkreeg in de gids van 2019.

De druk voor het behoud van de sterren voelt Bras nu echter niet. ‘Ik heb vorig jaar kenbaar gemaakt wat de sterren met mij doen en heb desondanks het vertrouwen van mijn gasten gekregen. Nu ik de druk heb losgelaten, geniet ik meer dan ooit.  Dat verandert de komst van deze twee sterren niet’, aldus de kok tegenover de media in Frankrijk.

Komst driesterren

Restaurant Mirazur van chef Mauro Colagreco kreeg een derde Michelinster in de gids van 2019. Le Clos des Sens van chef Laurent Petit kreeg ook de hoogste onderscheiding in de bandengids.

Tweesterrenrestaurants

Aan de culinaire gids werden in de nieuwe editie vijf nieuwe tweesterrenrestaurants toegevoegd aan de lijst. In Cancale werd Le Coquillage, bekroond met een ster. Maar ook AM van Alexandre Mazzia in Marseille, Christophe Hay in La Maison d’à Côté en in Parijs het restaurant van David Toutain. Als laatste restaurant La Scène, het restaurant in the Prince de Galles hotel, waar de keuken wordt bestierd door chef Stéphanie Le Quellec.

De complete lijst van Michelin

68 nieuwe restaurant werden bekroond met één Michelinster. ‘Veel van deze restaurants worden gerund door jonge gepassioneerde chefs die mooie, nieuwe dingen laten zien’, zo laat Michelin weten.

Frankrijk telt nu:

520 eensterrestaurants, inclusief de 68 nieuwe restaurants.
85 tweesterrenrestaurants, inclusief de vijf nieuwe restaurants
27 driesterrenrestaurants, waaronder de twee nieuw toegevoegde

Reageer op dit artikel