nieuws

Restaurant Driedaagse: aandacht voor zoutreductie in de horeca

Restaurant 442

Restaurant Driedaagse: aandacht voor zoutreductie in de horeca

De Nierstichting Restaurant Driedaagse vraagt op 12, 13 en 14 maart aandacht voor minder zout in gerechten. De actie vindt dit jaar voor de tweede maal plaats. Tot nu toe doen al bijna 100 restaurants mee. Chefs Menno Post, Wilco Berends, Ferry van Houten en Marko Karelse hebben al minder zout gekookt voor Paul Blokhuis, de staatssecretaris van VWS. 

Op dit moment hebben al bijna 100 restaurants zich aangemeld om mee te doen aan de Nierstichting Restaurant Driedaagse op 12, 13 en 14 maart om zo aandacht te besteden aan zoutreductie in de horeca. Deze restaurants laten hun gasten gedurende de drie dagen een speciaal menu proeven, waarbij de focus ligt op pure smaken, verse ingrediënten en minder zout.

Menno Post, Wilco Berends, Ferry van Houten en Marko Karelse

Dinsdag 12 februari 2019 kookten chef-koks Menno Post (Olivijn, Haarlem), Wilco Berends (De Nederlanden, Vreeland), Ferry van Houten (The Gaia, Amsterdam) en Marko Karelse (Villa La Ruche, Voorburg) een zoutbewust diner als aftrap van de Nierstichting Restaurant Driedaagse. Als speciale gast was staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS aanwezig. Hij riep de restaurants in Nederland op om mee te doen aan dit culinaire evenement op 12, 13 en 14 maart 2019.

De eerste editie van de Nierstichting Restaurant Driedaagse was een groot succes. Honderd restaurants serveerden een zoutbewust menu en ontvingen meer dan 3500 gasten. Dirk Beljaarts, directeur van KHN: ‘We hopen dat er dit jaar nog meer restaurants mee doen. Samen kunnen we laten zien dat we de gezondheid van onze gasten hoog in het vaandel hebben.

‘Daarom hebben we onlangs ook het Nationaal Preventieakkoord ondertekend. Staatssecretaris Blokhuis vertelde me tijdens het diner dat hij de inspanningen van de horeca om minder zout te koken, erg waardeert. Want het is belangrijk dat mensen minder zout eten; ook als ze uit eten gaan. Daarom roepen wij restaurants op om mee te doen aan de Nierstichting Restaurant Driedaagse.’

65% is bezig met zoutreductie horeca

Samen met de Nierstichting maakt KHN zich sterk om de horeca te inspireren om bewuster met zout om te gaan. Want op jaarbasis eten we per persoon een kilo te veel zout en dat is slecht voor je nieren.

KHN onderzocht onder haar leden of horecaondernemers bezig zijn met zoutreductie en wat zij doen om met minder zout te koken. Bijna 1000 horecaondernemers vulden de enquête in en uit de resultaten blijkt dat 65% van de ondernemers één of meer maatregelen neemt om zout te verminderen. 43% vervangt zout bij de bereiding zoveel mogelijk door andere (verse) kruiden en specerijen, 20% zet standaard geen zoutvaatje op tafel en 20% kiest bewust voor productgroepen en voedingsmiddelen met minder zout.

Wie doen mee?

Aan de Nierstichting Restaurant Driedaagse doen onder meer mee:

Danyel, Maastricht
Basiliek, Harderwijk
Akkeroord, Waddinxveen
De Bottermarck, Kampen
Parkheuvel, Rotterdam
Parkoers, Den Haag
Dorset, Borne
Kaatje bij de Sluis, Blokzijl
Napoleon, Hulst
Bij Els, Exloo
VOC, Udenhout
Strandlodge, Winterswijk
Le Petit Bistro Sneek

>>> Alle deelnemers

Antonio van den Hengel, bestuurslid van KHN: ‘Vorig jaar was de actie van KHN en de Nierstichting al een succes. Toen hebben 3500 gasten genoten van een zoutbewust menu bij meer dan 100 restaurants. Onze ambitie is dat er dit jaar meer dan 200 restaurants deelnemen.’

Ongeveer 85% van de Nederlanders eet meer zout dan de maximaal aanbevolen hoeveelheid van 6 gram per dag. Niet alleen thuis eten Nederlanders te zout, ook in veel restaurants. Op jaarbasis eten wij per persoon een kilo te veel zout, veelal verwerkt in alledaagse producten en gerechten.

 


 

Reageer op dit artikel