nieuws

Selwijn Klinge beste leermeester van het Noorden 2019

Restaurant 788

Selwijn Klinge beste leermeester van het Noorden 2019
De vijf finalisten met als tweede van links Selwyn Klinge

Selwyn Klinge, van Het Witte Huis in Olterterp, is de beste leermeester van het Noorden. De vijf noordelijke ROC’s nomineerden kandidaten waaruit vijf finalisten naar voren kwamen. Drie vanuit de keuken en twee vanuit de bediening. Wie stonden er nog meer in de finale?

De jury lette bij het beoordelen van de vijf kandidaten vooral op de toekomst en de betrokkenheid van de leermeester, ook op sociaal vlak. ‘Want het is belangrijk dat een leermeester hier oog voor heeft. Natuurlijk moet elke leermeester ook kennis hebben van producten en materialen, maar hoe gaat de moderne leermeester om met hetgeen er nu speelt bij de scholen, de maatschappij, de leerling en binnen de horeca?

De finalisten:

Joram van der Staaij – Hotel-restaurant Tjaarda – Oranjewoud
Remco Marinus – Bonte Wever – Assen
Ronnie Gankema – Lunchcafé Plein10 – Assen
Paul Oldenburger – De Boegschroef – Delfzijl
Selwyn Klinge – Het Witte Huis – Olterterp

Genomineerde leermeesters keuken:

Joram van der Staaij – Hotel-restaurant Tjaarda – Oranjewoud

Joram van der Staaij is een rustige en open leermeester en werkt veel samen met school, helpt met examineren en introductieweken. Hij heeft nu ook twee studenten uit de ‘praktijkroute’ wat na een wat stroef begin, vruchten begint af te werpen. Bij hotel Tjaarda in Oranjewoud hanteren ze in de keuken een inwerkweek en de leerlingen krijgen alle ruimte om zich te ontwikkelen. Hij stuurt zijn studenten regelmatig naar de workshops van Hanos, zodat ze zich ook op andere gebieden kunnen ontwikkelen.

Remco Marinus – Bonte Wever – Assen

Remco Marinus is als chef in de grote keuken bij de Bonte Wever te Assen heel betrokken bij de studenten die worden opgeleid, de student staat nooit alleen in de keuken, deze wordt altijd gekoppeld aan een collega en er wordt gerouleerd zodat alles geleerd kan worden. Hij houdt van vormen en kneden, het liefst jonge studenten die de basis nog willen leren, daar wordt hij blij van. Intern bij de Bonte Wever worden regelmatig workshops georganiseerd om de bestaande crew extra vaardigheden aan te leren. Remco vindt school belangrijk en dat uit zich ook wel in deze nominatie. School weet hem te vinden.

Ronnie Gankema – Lunchcafé Plein 10 – Assen

Ronnie Gankema is een betrokken leermeester, hij stelt zijn studenten op hun gemak, ze moeten zichzelf kunnen zijn, maar wel met normen en waarden, hij gaat opzoek naar de achtergrond van de leerling en toont interesse in de thuissituatie. Hierdoor kan hij zijn ‘chef zijn’ hierop aanpassen. Ronnie is een ‘keukenman ‘pur sang’, en dat wil hij delen met zijn studenten, die behoren te slagen vindt hij, omdat het examenmenu uitgebreid geoefend kan worden. Hij is vol passie in de keuken en weet dit over te brengen. Studenten die even het spoor bijster zijn, krijgt hij vaak weer op de rails volgens de ROC’s. Bij Plein 10 in Assen worden er heel wat mensen opgeleid door Ronnie en opleiden is ook z’n passie.

Genomineerde leermeesters bediening:

Paul Oldenburger – De Boegschroef – Delfzijl

Paul is een gedegen leermeester, hij vindt het fijn om met jonge mensen om te gaan en ze te blijven begrijpen. Hij heeft passie voor het vak, heeft een drive om de studenten de basisprincipes bij te brengen en geeft ook alle mogelijkheden om speciale tafelbereidingen te leren zoals tong fileren of Stroganoff aan tafel te bereiden. Dit staat bij de Boegschroef in Delfzijl gewoon weer op de kaart. Daarnaast is hij actief als examinator op school en is hij altijd aanwezig bij de bijeenkomsten die georganiseerd worden voor leermeesters. Paul is een leermeester zoals eigenlijk elke leermeester in de basis behoort te zijn.

Selwyn Klinge – Het Witte Huis – Olterterp

Selwyn Klinge

Selwyn Klinge is een gedreven leermeester geven de scholen aan. Selwyn stelt de leerlingen bij Hotel-restaurant Het Witte Huis op hun gemak en staat ertussen met een natuurlijk verkregen respect. Hij weet zijn leerlingen te motiveren en te inspireren door zijn enthousiasme. Hij zorgt ervoor dat de werkplek, aantrekkelijk is en blijft voor de leerlingen, waarbij een gezonde portie humor dit versterkt. Selwyn is een jonge gedreven leermeester die zijn vak verstaat. Dit wordt ook door de scholen onderschreven. Hij motiveert de student op de juiste wijze. Hij weet het natuurlijke respect af te dwingen bij de studenten. Hij is een mensenmens en kijkt goed naar de mens achter de leerling. Bij het Witte huis in Olterterp hebben ze met een gedegen inwerkplan geborgd dat de student alle informatie krijgt die hij of zij nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Selwyn is een streber hij wil dat zijn studenten goed presteren.

De prijs werd maandag 11 februari 2019 uitgereikt op HorecaEvenTT in Assen.

>>> Meer over Opleiden lezen op Misset Horeca?