nieuws

Utrechtse sappenbar moet naam aanpassen van Amerikaanse collega

Restaurant 1316

Smood Juicebar in Utrecht moet de naam aanpassen. De Amerikaanse keten van sapbarren Dr Smood vindt dat de naam te veel op die van hen lijkt en eist, gewapend met dreigende advocaten, dat de Utrechtse ondernemer de naam aanpast. Om hoge proceskosten uit de weg te gaan, kiest die eieren voor haar geld.

Utrechtse sappenbar moet naam aanpassen van Amerikaanse collega

Marleen Vriesenga bedacht de naam Smood Juicebar in 2015, schrijft De Utrechtse Internet Courant (DUIC). Dr. Smood werd in 2014 opgericht in Miami. Na dreiging met dure rechtszaken gaat Vriesenga de naam aanpassen.

‘In augustus 2018 ontving ik een aangetekende brief van een groot advocatenkantoor uit Amerika, ze schreven dat ik per direct moest stoppen met het gebruik van de bedrijfsnaam ‘Smood’, zegt Vriesenga tegen DUIC.

Ze wist naar eigen zeggen niet het bestaan van de Amerikaanse naamgenoot, en schakelde een advocaat in die de Amerikaanse eis aanvocht. ‘Na een half jaar procederen tegen een grote keten zit er maar één ding op voor mij: de naam aanpassen. Ondanks dat Amerika wel erg ver van Utrecht verwijderd is, wordt mijn juicebar van nog geen 45 vierkante meter gezien als een te grote ‘bedreiging’.’

De keten in de VS dreigde met dure rechtszaken dus heeft Vriesenga in overleg met haar advocaat besloten de handdoek in de ring te gooien en gaat de naam veranderen. Per 1 april moet Smood Juicebar een nieuwe naam krijgen.

Meer gedoe over bedrijfsnamen

Vriesenga is niet de eerste die door een buitenlandse naamgenoot wordt gedwongen de naam van haar horecabedrijf te veranderen. In 2013 moest sterrenchef François Geurds op last van een Haagse rechter de naam van zijn Rotterdamse sterrestaurant Ivy veranderen omdat een restaurant in Londen (The Ivy) die naam eerder had gedeponeerd. Dat werd toen FG Restaurant.

In 2015 kregen The Butcherclub in Rotterdam en hamburgerketen The Butcher het aan de stok over de naam. De Rotterdamse slager annex lunchroom veranderde toen de naam in The Meatclub.

Reageer op dit artikel