Ferry van Houten sluit half jaar na opening de deuren van restaurant The Gaia

Ferry van Houten sluit half jaar na opening de deuren van restaurant The Gaia

Ferry van Houten (Het Bosch) startte begin februari 2019 met zijn The Gaia, maar heeft het restaurant nu een half jaar later alweer gesloten. 'De locatie, op het Rembrandtplein werkte niet. In het weekend zat het vol, maar doordeweeks was er te weinig doorloop', aldus Van Houten.

'Ik ben horecaondernemer en ben nog steeds enorm enthousiast over het concept, maar als je maandelijks 20.000 euro moet gaan bijleggen dan moet je heel goed gaan nadenken', vertelt hij openhartig vanaf zijn vakantieadres. 'Binnen twee a drie maanden moet zo'n tent swingen, maar dat gebeurde bij ons alleen in het weekend. We hebben er alles aan gedaan: de kaart aangepast, goed geluisterd naar de gasten, veel energie gestoken in marketing en events, maar we kregen het niet van de grond.'

Verlies

Doordeweeks was er te weinig doorloop. 'De Amsterdammer kwam alleen in het weekend, en toeristen wisten het niet te vinden. Ik ben ook geen toeristenrestaurateur. Die magere dagen doordeweeks, daar konden we in het weekend niet tegenop werken.' Vooraf wist Van Houten dat de locatie, in combinatie met het concept een uitdaging ging worden. 'Het was bekend dat we daar tegenop moesten gaan boxen. Maar we zijn er niet in geslaagd.' Wanneer Van Houten besloot om de deuren te sluiten? 'Nog maar een week geleden. Ik zag de cijfers van de maand juli, we waren van 15.000 naar 20.000 euro verlies gegaan. Toen heb ik de knoop doorgehakt. Met het personeel hebben we een fles champagne opengetrokken, nadat ik hen op de hoogte had gesteld. Champagne is niet alleen voor feestjes, maar ook voor begrafenissen.'

Exploitatie

'The Gaia was een stand-alone bedrijf dat zich in NH hotel Schiller bevindt. 'Het was mijn exploitatie, ik huur van het hotel. We hebben een huurcontract getekend voor een jaar, met een optie voor vier jaar.' Van Houten zegt er vertrouwen in te hebben dat ze op dit punt samen tot een oplossing komen. 'We zijn gewoon on speaking terms, dus daar komen we wel uit. Er zijn twee partijen die hier verliezen. Het heeft mij ruim een ton gekost, maar dit kost NH ook geld.'

Ferry van Houten

Chef-kok

Voordat Van Houten besliste om de stekker eruit te trekken had chef-kok Ayt Erdogan, die eerder kookte bij El Qatarijne in Utrecht en daarvoor bij Tante Koosje, al gemeld ermee te stoppen. 'Dat was begin juli. Hij wilde liever een kleiner restaurant en voor zichzelf beginnen. Daarvoor had ik begrip hoor, zoiets is een leerproces.'

The Gaia op andere locatie

De ondernemer zegt in de toekomst nog een The Gaia te willen openen op een andere locatie. 'Want ik geloof 100 procent in het concept. We kregen er ook ontzettend veel goede reacties op. Maar vóór februari gaat op dit punt sowieso niets meer gebeuren.' Eerder vertelde hij over het concept The Gaia: ‘We starten rond de klok van 13 uur. Mensen eten lekker, daarna gaan de gordijnen dicht en dan gaan we dansen. Om 19 uur gaat de stekker eruit. We mikken op een leisure doelgroep uit de vier en vijfsterrenhotels. The Gaia wordt een zaak waar de dertig plusser lekker kan uitgaan, want dat kan ook op het Rembrandtplein. Het zijn stoere plannen. Maar we gaan wel voor kwaliteit. Geen gooi en smijtwerk. Het is een verwende doelgroep en die gaan wij in de watten leggen.’

@specialpixels

Van Houten was eerder  37 jaar eigenaar en chef bij Het Bosch aan het Nieuwe Meer in Amsterdam Zuid. De leiding van deze zaak droeg hij begin 2018 over aan zijn zoon, Danny van Houten.

The Gaia

The Gaia is in de Griekse oudheid de naam voor de moeder der aarde. De oermoeder die ontstond uit de Chaos aan het begin van de dingen. De Chaos bevatte alle basisbestanddelen, de  vijf elementen aarde, water, metaal lucht en vuur. Daaruit ontstond onder anderen Gaia.