Livestream: presentatie restaurantgids GaultMillau voor 2020

Livestream: presentatie restaurantgids GaultMillau voor 2020

De lancering van de GaultMillau restaurantgids voor het jaar 2020 en de bekendmaking van de 17 award-winnaars is maandag 2 december 2019 live te volgen via internet. De 'uitzending' begint om 14 uur en is te volgen via een link in dit artikel.

De gidslancering van GaultMillau in de Kromhouthal in Amsterdam is volledig volgeboekt en er zijn geen plaatsen meer beschikbaar. Voor wie toch live wil meekijken is er een livestream te volgen. Deze start maandag 2 december om 14 uur. In de gids voor 2020 staan 180 nieuwe adressen, wat het totaal op ruim 800 brengt (zo'n 100 meer dan vorig jaar).

Misset Horeca is zelf met twee redacteuren aanwezig bij de gidslancering GaultMillau 2020 en we publiceren zo snel mogelijk na de presentatie wie welke award in de wacht heeft gesleept en welke restaurants in de gids staan met 17 punten of meer.

Livestream GaultMillau

Start maandag 2 december 2019 om 14 uur via YouTube.

BEKIJK HIER DE LIVESTREAM

Nieuwe awards

Dit jaar reikt GaultMillau twee nieuwe awards uit: de POP van het Jaar, waarbij POP staat voor Populair. GM richt zich niet alleen op high end gastronomie en daarom presenteert GM dit jaar voor het eerst een selectie van circa 100 toegankelijke en trendy adressen waar het concept en de beleving centraal staan. Vaak ligt de focus hierbij op één topproduct of bereiding. De voorlopers in deze categorie zijnde gourmet hamburgerzaken maar tegenwoordig hebben we culinaire specialisten in categorieën als avocado, hummus, pizza, ceviche en barbecue. De POP-selectie bevat 100 laagdrempelige zaken in de Randstad.

Een tweede nieuwe prijs is de Lifetime Achievement award.

Godfried van der Lugt

Godfried van der Lugt staat voor het tweede jaar op rij op het podium om ‘zijn’ GaultMillau gids te presenteren aan culinair Nederland.

De gids voor 2020 blijft het gehele jaar door in de boekhandel beschikbaar en wordt aangevuld door de GaultMillau website en een gratis te downloaden app. Hij bevat meer dan 700 adressen, waaronder veel nieuwe ontdekkingen; nieuwe restaurants, maar ook bestaande restaurants die voor het eerst in de gids staan.

GaultMillau geeft restaurants punten op een schaal van 1 tot 20. Restaurants die 13 punten of hoger scoren, worden geselecteerd en krijgen een tekst in de gids. Restaurants met 12punten krijgen een vermelding in de gids en een tekstvermelding online. De kwaliteit op het bord is hierbij leidend. Naast dit 20-puntensysteem, werkt de gids ook met icoontjes. Een hartje symboliseert een sympathiek en daardoor favoriet adres, een restaurant met een geweldige wijnkaart krijgt een druiventros en een smiley staat voor een goede prijs-plezierverhouding.

De van oorsprong Franse gastronomiegids viert dit jaar het 50-jarig jubileum. Wat ooit begon als een tijdschrift met culinaire aanbevelingen voor Parijzenaren is met restaurantgidsen in 18 landen uitgegroeid tot een internationaal erkende selectie en ranking van restaurants.

Bekijk hieronder een interview met Van der Lugt dat Misset Horeca vorig jaar kort na de gidspresentatie had.

Godfried van der Lugt onthult maandag ook het bedrag dat naar het goede doel gaat. Mastercard doneert voor elke credit-card betaling gedaan in de maand november 2019 in een restaurant met een notering in de Gault&Millau-gids een week aan schoolmaaltijden voor één kind in arme landen.