Restaurant State: eten wat de pot schaft én hobby-kok menu voor thuis

Restaurant State: eten wat de pot schaft én hobby-kok menu voor thuis
Michiel van Laere en Joyce Oexeman

Restaurant State in het Zeeuwse Lamswaarde bestaat nog niet eens een jaar. Eigenaren Michiel van Laere (One, Beluga, Kromme Watergang) en zijn partner Joyce Oexeman doen nu van alles om omzet te genereren.

‘Het gaat redelijk,’ zegt Michiel van Laere, mede-eigenaar van Restaurant State, toch nog best opgewekt. ‘Het is een bijzonder eerst jaar voor ons in ieder geval.’ In april openden ze hun eigen zaak, in december kreeg het stel een tweeling en nu is hun restaurant verplicht gesloten.

De nieuwe initiatieven slaan goed aan. State levert gemiddeld per dag 60 maaltijden af en is regelmatig 'uitverkocht'. 'Maar het is bij lange na niet dezelfde omzet als die uit het restaurant komt. Gelukkig worden we door banken en leveranciers geholpen.'

‘Het geeft een voldaan gevoel om zoveel huishoudens in deze tijd van een maaltijd te voorzien en we houden onszelf bezig. Financieel blijft het erg lastig aangezien we nu in een week tijd nog niet omzetten wat we eigenlijk op één zaterdag moeten omzetten met restaurant State. We zouden in april onze eerste verjaardag vieren en waren net bezig met de bovenverdieping op te knappen, dus een buffer is er zeker niet. Het is daarbij een groot pand, dus de vaste lasten zijn hoog.

We hebben wel veel geluk met onze leveranciers en bank die coulant zijn met betalingstermijnen. Ook vinden we veel steun in de gemeenschap. Dat geeft ons wel heel veel energie om dat ene schepje extra erbovenop te doen. Onze paasbrunch-to-go is al in de maak.’

Voor 8 euro eten wat de pot schaft

Met Pasen 2019 begonnen Van Laere en Oexeman in de voormalige Petrus & Paulushoeve in Lamswaarde. En ook deze ondernemers moesten verplicht hun deuren sluiten op 15 maart 2020, 18 uur. ‘We zijn toen gestart met eten wat de pot schaft. Allereerst om verspilling tegen te gaan: onze koelcellen lagen vol vanwege de Restaurant Week en grote groepen die hadden gereserveerd.

Eten wat de pot schaft - € 8,00

  • Shish kipkebab met rode kool, walnoten en homemade pita |
  • Elzasser sauerkraut met aardappel spätzle en schnitzel van varkensfilet
  • Paella met kip, doperwten, venkel en een saus van schaaldieren
  • Risotto van parelgort met paddenstoelen en een saus van morilles, afgewerkt met een schuim van Parmezaan en olijfolie
  • Chupe de pescado. Licht pittig met aardappel, boontjes en afgewerkt met een frisse salade van postelein
  • Tagliatelle (basilicum, prei, rode ui) met rode mul en een frisse saus van pompoen

‘Dus we hadden veel voorraad toen we moesten sluiten. Anderzijds wilden we met name iets doen voor de risicogroep die het huis niet meer uit mag, kan of durft. Elke dag ‘gewoon eten’ wat de pot schaft maar dan net iets anders. Voor €8, zodat het voor iedereen betaalbaar zou zijn. Het werd alleen veel breder opgepakt dan verwacht en nu eten gemiddeld 60 personen per dag met ons mee. Doordat we elke dag wat anders maken, zijn er veel mensen die dagelijks bestellen.’

Drie gangen hobby-kok menu

Op 27 maart 2020 is er een nieuw initiatief bijgekomen. Een driegangenmenu voor thuiskoks. ‘Zelf geloven we niet dat we de kwaliteit van gerechten uit ons restaurant menu kunnen waarborgen als we deze thuis leveren in disposables. En aangezien iedereen op zoek is naar iets om de tijd mee te verdrijven, leek het ons leuk om een soort kookworkshop op afstand aan te bieden,' zegt Van Laere over zijn nieuwe initiatief. 'Afhankelijk van de ervaring van de kok thuis kan het eten binnen 30 tot 60 minuten op tafel staan.'

Hobbykok menu - voorbeeld

Driegangenmenu: Noordzeekrab - Ree - Double salted karamel | € 28,00

Hobbykok survivalkit | 3 gerechten, 3 recepten, 3 filmpjes

‘We leveren alle ingrediënten al voorbereid in de juiste hoeveelheid aan, zodat het enkel een kwestie is van de laatste hand eraan leggen. Consumenten krijgen er een boekje bij en we zetten filmpjes online. Hierin leggen we alle stappen haarfijn uit en is de consument zelf thuis de chef voor een avond. Uit de eerste reacties en foto’s van de hobbykoks blijkt dat het heel goed te doen is thuis! We zijn nu bezig met het perfectioneren van de pakketten en de organisatie eromheen.’

Gerechten kunnen warm of koud worden bezorgd/afgehaald. Naast de maaltijden verkoopt Van Laere ook soep, wijn, brood en dergelijke als supplement.

Restaurant State zoekt vrienden

De ondernemers hebben een ander project versneld doorgevoerd. Ze werven een ‘vriendenkring’.  Vrienden betalen 50 (brons) 100 (zilver) of 250 euro (goud) per jaar. Elk pakket heeft zijn eigen exclusieve voordelen. ‘Dit hebben we vanwege de sluiting versneld opgezet, maar het oorspronkelijke idee is mensen aan ons te binden en met elkaar te verbinden. Zo organiseren we bijvoorbeeld een jaarlijkse vriendenborrel en vier pre-tastings voor vrienden. Afhankelijk van het gekozen pakket zit hier ook korting aan verbonden. Maar ook gratis welkomstdrankjes bij elk bezoek, een wijnproeverij en kookworkshops zijn een paar van die exclusieve voordelen.’

>> Meer verhalen van ondernemers in corona-tijd