Deze horeca sluit definitief vanwege corona

Deze horeca sluit definitief vanwege corona

De twee restaurants van Jamie's Italian - in Den Haag en Rotterdam - sluiten definitief hun deuren. Net als Taste bij Dirk in Den Bosch en Boas in Deventer. Het zijn de eerste signalen van horecabedrijven die de coronacrisis niet kunnen doorstaan. Niet voor niets pleit KHN naast het steunpakket vanuit de overheid ook voor coulance van de kant van leveranciers en verhuurders.

Ook het sterrestaurant van Niven Kunz - Restaurant Niven - in Rijswijk is failliet verklaard. Dit gebeurde op 31 maart. Voor hem was corona het laatste zetje, zo meldt het FD. Niven Kunz was zelf niet bereikbaar voor commentaar. Ook niet voor het FD. 'Ik denk vooral aan mijn gezondheid nu, dat is al moeilijk zat,' zegt hij.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) stelt dat diverse ondernemers het niet zullen volhouden. ‘De maand april is een heel belangrijke maand met Pasen, Koningsdag en de start van het toeristenseizoen’, zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. ‘Zelfs als we in mei open mogen, zijn we de helft van de jaaromzet kwijt.’

Jamie's Italian

‘Het uitblijven van omzet door de coronacrisis in de afgelopen weken en het uitblijven van omzet in de komende weken, mogelijk zelfs maanden, in combinatie met het doorlopen van de vaste lasten, heeft er voor gezorgd dat wij geen verdere toekomst zien voor onze restaurants,’ zo laat de directie van Jamie's Italian weten. Deze bestaat uit Willem Tieleman en Souad El Hamdaoui. Exact een jaar geleden gingen de vestigingen in Tilburg en Arnhem al dicht.

Meer zaken door corona beëindigd

Jamie's Italian is niet het eerste bedrijf dat stopt vanwege corona. In Deventer stopt restaurant Boas. De zaak heeft de deuren definitief moeten sluiten. De rechtbank in Overijssel heeft deze week het faillissement uitgesproken. De curator omschrijft de coronavirus-crisis als de genadeklap.

Ook restaurant Taste Bij Dirk in Den Bosch heeft het faillissement aangevraagd. De ondernemer – gestart in 2017 – heeft te weinig vet op de botten om deze financiële klappen op te kunnen vangen. De wijnbar van horecaondernemer Dirk Hover blijft wel open. Bij het restaurant zijn negen mensen in vaste dienst.

Hover zegt in lokale media: ‘Deze periode van het jaar is voor mijn zaak belangrijk om een buffer op te bouwen voor de maanden dat mensen uitwijken naar zaken met een terras. Door de sluiting vanwege de coronacrisis kan ik die buffer niet opbouwen. En omdat je er vanuit mag gaan dat het einde nog niet in zicht is van de sluiting heb ik de knoop doorgehakt en het faillissement aangevraagd.’

‘Zonder coronacrisis hadden we gewoon door kunnen draaien. Dat weet ik zeker’, zegt Hover die zijn zaak na een ingrijpende verbouwing begon in het pand waar Dennis Middeldorp jarenlang zijn sterrenrestaurant Sense exploiteerde.

Sander Wind, voorzitter van KHN afdeling Gelderland verwacht ‘in het gunstigste geval’ dat 15 tot 20 procent van de bedrijven het loodje zal leggen nu ze langer dicht moeten blijven. ‘Mogelijk loopt het op tot 30 tot 40 procent,’ zegt hij in de regionale krant.

Voor café-restaurant Prins Bernhard aan de Kleine Kerkstraat in Venlo was corona ook de druppel die de emmer deed overlopen. Voor dit bedrijf is ook faillissement uitgesproken nadat eerder al een verbouwing van een supermarkt voor minder klandizie zorgde.

Hetzelfde verhaal gaat op voor Restaurant ’t Zand in Veldhoven. Ook hier vormde corona het laatste duwtje richting einde. Samen met ‘persoonlijke omstandigheden en een langdurig zieke chef,’ aldus de curator.

Subway: vier vestigingen dicht

Ook de vier Subway zaken van Stefan Uneken (Rijssen, Hardenberg en twee in Zwolle) zijn failliet verklaard door de rechtbank. Curator Bleker: ‘Het ging al niet best en toen de Subway-zaken 15 maart moesten sluiten was het einde verhaal. Bezorgen is nog opgezet, maar dat ging ook niet.’

Positief

Stephan van der Stee van Strand Nederland erkent dat ook strandtenthouders een klap krijgen. ‘In het paasweekend moet je scoren, zegt hij. Toch ziet hij nog wel iets positiefs. ‘Als we halverwege mei weer open mogen, we goed op de kosten letten en het belangrijkste; het is mooi weer. Dan kunnen we nog quitte draaien dit jaar.

Ook bij een recessie. ‘Als mensen weer naar buiten mogen, gaan ze wel geld uitgeven als ze gewoon een baan hebben. Ze gaan dan denk ik minder naar het buitenland.’ En dat kan in het voordeel werken van de Nederlandse horeca.

Deze horeca sluit definitief (mede) door corona

Fuego - Volendam (Familie Schilder, wil doorstart maken)
Theater en restaurant De Weijer - Boxmeer
Jamie's Italian - Den Haag en Rotterdam
La Cucina Italiana - Breda
Niven Kunz - Rijswijk
Tase bij Dirk - Den Bosch
Restaurant 't Zand - Veldhoven
Prins Bernhard - Venlo
Subway - Rijssen, Zwolle (2), Hardenberg