Tweede Kamer stemt in met Wet franchise

Tweede Kamer stemt in met Wet franchise

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel franchise aangenomen. De Wet franchise gaat gelden voor ruim 900 franchiseformules, verdeeld over verschillende sectoren, die met elkaar een omzet van ruim 38 miljard euro per jaar realiseren.

Het doel van de nieuwe Wet franchise is eerlijker ondernemen en beter samenwerken, zo zegt het ministerie van Economische Zaken. De wet moet voor een gezondere machtsbalans zorgen bij de ruim 30.000 bedrijven in deze sector. Zo komt er meer transparantie bij het sluiten van de franchiseovereenkomst en worden franchisenemers beter geïnformeerd over ontwikkelingen rondom de franchiseformule.

Daarnaast krijgen franchisenemers meer zeggenschap, omdat instemming van de meerderheid nodig is. Nieuw in het wetsvoorstel is dat franchisegevers en -nemers samen moeten bepalen bij welke wijzigingen dit nodig is.

'Wet is nu nog slecht uitvoerbaar'

Nu de wet is aangenomen door de Tweede Kamer, gaat deze door naar de Eerste Kamer. De Nederlandse Franchise Vereniging (NFV) staat positief kritisch tegenover het wetsvoorstel, maar vindt dat op een aantal punten de wet moeilijk uitvoerbaar is. Daarom zal de NFV bij de leden van de Eerste Kamer aandringen de wet verder te verduidelijken. 'Met name de niet-ingevulde drempelwaarden voor instemming en de hiermee samenhangende onverantwoord snelle inwerkingtreding per 1 januari 2021 is slecht uitvoerbaar. Franchisegevers en -nemers worden nu voor het blok gezet om in slechts 22 weken alle aanpassingen vorm te geven, in een door corona onzekere tijd', aldus de NFV.

'Overwinning voor franchise'

FHC, het formulehuis van Foodmaster, Family en Vital4Skool – alsook een aantal Family-ondernemers zoals Reinard van Baak en Marvin Meeuwig – hebben in de consultatieperiode uitvoerig feedback gegeven op de concepttekst van de Wet franchise. FHC-dircteur Ralph Markwat liet in februari aan het vakblad Snackkoerier weten blij te zijn met de wet die naar de Tweede Kamer is gestuurd.

'Met de Wet franchise worden franchisenemers beter beschermd tegen de franchisegevers met echt kwade bedoelingen, maar blijft er ruimte voor ondernemerschap en innovatie’, concludeert Markwat. ‘Dat is belangrijk, want franchisegevers en -nemers groeien harder dan zelfstandige ondernemers of filialen, omdat je met elkaar sterk bent en wordt ondersteund in je bedrijfsvoering. Ik denk echt dat franchise heeft gewonnen.’

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.