Eigenaren De Gespleten Arent breiden uit met twee restaurants

Eigenaren De Gespleten Arent breiden uit met twee restaurants

Ondernemen in en na een pandemie, het spreekt niet voor zich. Toch wagen horecaondernemers Sjoerd Dooge en Edwin Dingemanse, eigenaren van restaurant De Gespleten Arent in Middelburg, de grote stap. Per 1 maart worden zij de eigenaren van restaurant Hildernisse en de Tamboer in diezelfde Zeeuwse stad. De Tamboer krijgt een nieuw concept en nieuwe naam. De Gesleten Arent verhuist naar restaurant Hildernisse.

'Eenvoudig was het zeker niet de afgelopen twee jaar, laten we het uitdagend noemen', aldus eigenaar en sommelier Sjoerd Dooge. Toch hebben ze ondanks de maatregelen omtrent corona en verplichte sluitingen prima gedraaid met De Gespleten Arent. 'Je moet creatief zijn en soms risico’s nemen', vervolgt eigenaar en chef-kok Edwin Dingemanse.

'Voor de eerste lockdown zagen we in landen rond ons al de voorbode, we hebben niet afgewacht en zijn gelijk op de thuismenu’s gedoken. Daardoor hadden we in de eerste dag van de eerste lockdown gelijk een plan, konden gasten thuismenu’s bestellen en zorgden we daarmee voor een bron van inkomsten.'

Aankoop twee restaurants

Het aankopen van twee restaurants in een tijd dat horeca in lockdown was, was wel de grootste uitdaging.  'Financiering vragen bij een bank voor op dat moment twee gesloten restaurants, terwijl je zelf ook thuis zit omdat je inkomstenbron gesloten is, vergt wat doorzettingsvermogen en creativiteit. Dat de bank wil mee financieren is uniek', zegt Dingemanse. 'We konden ondanks de crisis goede cijfers laten zien. Dat hielp de bank - na een enorm traject - wel over de streep. Als ik het goed zeg, was het voor de bank weer één van de eerste horeca-financieringen in drie jaar tijd.'

Blik op de toekomst

De ondernemers kijken positief naar de toekomst. Ze verwachten dat de horeca voorlopig in ieder geval niet meer dicht hoeft. Ze gaan eerst steakhouse de Tamboer onderwerpen aan een facelift. Het huidige concept werkt goed, dus waarom dan toch een facelift? 'Het concept van een steakhouse past niet echt bij ons, een brasserie met diverse hapjes met een lekker glas wijn, focus op vegetarisch en duurzaam werken was al jaren een wens van ons. En nu hebben we de perfecte locatie gevonden om dit te combineren met daarnaast een hoger segment restaurant', legt Sjoerd Dooge uit. Het restaurant krijgt bij de heropening een nieuwe naam.

Verkoop huidig pand De Gespleten Arent

Restaurant Hildernisse wordt later dit voorjaar verbouwd en daar willen de ondernemers na de verbouwing het concept van hun huidige restaurant De Gespleten Arent voortzetten. Om geen concurrent van zichzelf te worden hebben ze besloten de exploitatie van De Gespleten Arent te verkopen. Het nieuwe pand is geschikter voor het concept. 'we hadden aanvragen voor honderd man, maar moesten nee verkopen, omdat we gewoon vol zaten. Op de nieuwe locatie hebben we meer couverts', vertelt Edwin Dingemanse.

Over Sjoerd Dooge en Edwin Dingemanse

Al velen jaren staat de Gespleten Arent bekend als gerenommeerd restaurant in Middelburg en omstreken.  Sjoerd Dooge en Edwin Dingemanse leerden elkaar kennen bij restaurant het Veerhuis* te Wolphaartsdijk, het huidige restaurant Meliefste. Daarna werkten ze samen bij restaurant Katseveer*. Vanuit die samenwerking kwam de wens om samen een restaurant te beginnen.

Sjoerd Dooge en Edwin Dingemans namen in 2017 officieel de exploitatie van De Gespleten Arent over van de broers Bart en Paul Melis. Bart en Paul Melis namen op hun beurt De Werf in Veere over. In 2019 werd De Werf winnaar van de Misset Horeca Terras Top 100.