Tentoonstelling over design en voedsel

Tentoonstelling over design en voedsel

Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode presenteert van 30 juni tot en met 30 september 'De Etende Mens - tentoonstelling over design en voedsel' in het Designhuis in Eindhoven. Ontwerper Marije Vogelzang cureert de tentoonstelling, die zichtbaar maakt welke ontwerpoplossingen vormgevers kunnen aandragen voor de noodzakelijke veranderingen in de voedselketen.

De tentoonstelling De Etende Mens toont werk van ontwerpers die nadenken over de link tussen vormgeving, ons eten en waar het vandaan komt. Curator Marije Vogelzang laat projecten zien die de complexe band aankaarten die de mens met voedsel heeft en maakt bezoekers bewust van hoe ons voedsel wordt geproduceerd.

Zo vroeg ze het Zwitserse designduo Honey & Bunny om hun onderzoek naar de productie van alledaagse etenswaren te presenteren. Hieruit wordt duidelijk dat achter elke pretzel, bagel of macaroni ook een designgedachte zit.

Weinig mensen zijn zich ervan bewust welk verschil ontwerpers maken in onze eetervaring en welke rol zij kunnen spelen bij het inrichten van de voedselketen en het inzichtelijk maken van voedselvraagstukken, laat Premsela weten in een persschrijven.

Volgens Vogelzang zien ook ontwerpers zelf nog niet alle kansen: ‘Terwijl designers ontwerpen voor mensen, zien zij het voedsel dat de mens in leven houdt vaak over het hoofd. Design voor voedsel is een gebied waar spannende samenwerkingen mogelijk zijn: tussen ontwerpers, boeren, wetenschappers, politici en chefs’.