Nonnetje* grootste stijger Lekker 2012

Nonnetje* grootste stijger Lekker 2012

Restaurant 't Nonnetje* in Harderwijk is de grootste stijger in de Top 100 van beste restaurants volgens de gids Lekker. Vorig jaar stond de sterzaak op nummer 62, de positie voor dit jaar is niet bekend gemaakt, maar 't Nonnetje hoopt op een plekje tussen de dertig en de veertig.

Robert-Jan Nijland, eigenaar en gastheer bij ’t Nonnetje in Harderwijk en chef Michel van der Kroft zijn uit hun dak gegaan en hebben de champagne open getrokken nadat ze hoorden van hun stijging binnen Lekker.

Hard werken

‘Het is een doorbraak naar de top, na jarenlang hard werken op details worden we beloond’, vindt Nijland. Via twitter en mail heeft hij al veel felicitaties binnen gekregen. Nijland hoopt op een plek tussen de nummers 30 en 40. Vorig jaar stond ’t Nonnetje op nummer 62.

De hoogste stijger in de top 100 van 2011 was ’t Brouwerskolkje in Overveen. Dit restaurant klom vorig jaar 48 plekken van positie 79 naar nummer 28.

Woelig jaar

In totaal kent de nieuwe Lekker-gids van 2012 maar liefst 42 nieuwe namen waarvan 10 in de top 100. ‘Het was een woelig jaar en daardoor ontbreekt in de gids een aantal bekende namen’, schrijft uitgever Sanoma Media in haar persbericht. Er zijn flink wat verschuivingen in de gids. De top 20 kent drie nieuwe namen en er staan 19 restaurants op de drempel van de top 100. ‘Ook dit jaar is er op hoog creatief niveau gekookt waardoor het druk is aan de top’, aldus het persbericht.

Hoge debutanten

In de top 100 staan in totaal tien nieuwe restaurants. Pure C van Sergio Herman is de hoogste nieuwe binnenkomer. Andere hoge debutanten in de top 100 zijn Wereldmuseum in Rotterdam en Bij Jef in Den Hoorn.